Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić i njegova supruga Vanja, zbog optužbi za utaju poreza, u utorak bi trebali biti ispitani na sudu blizu Madrida. Optužnica protiv Modrića podignuta je koncem prošle godine, a po pisanju španjolskih medija tereti ga se da 2013. i 2014. nije platio oko 870 tisuća eura poreza.

 

Preko tvrtke koju je sa suprugom osnovao u Luksemburgu, prema objavljenim dokumentima Football Leaksa, Modrić je naplaćivao prihod od sponzora. Njegov suigrač iz Real Madrida Marcelo priznao je na sudu utaju gotovo pola milijuna eura.

Modrićev madridski odvjetnik, koji brani i Cristiana Ronalda, cijeli slučaj ne želi komentirati, no iz njegova ureda doznajemo da će Modrić na španjolskom sudu biti ispitan u utorak u 11:30 sati.

“U Luksemburgu je osnovao tvrtku, prenio svoja prava i ono što je on faktorirao iz te tvrtke prema kraljevskom klubu Real Madrid je sigurno nešto što porezni savjetnici Real Madrida znaju je li dopustivo ili nije”, rekao je Vlado Brkanić, porezni stručnjak.

I odvjetnik Branko Šerić kaže – u poreznim oazama gdje su porezi drastično manji ili se ne plaćaju legalno je imati svoju tvrtku.

“Svugdje u svijetu, pa i kod nas, treba dokazati da je netko svjesno htio izbjeći neplaćanje poreza bilo gdje i na bilo koji način i onda podliježe pod udar ili prekršajne ili kaznene odgovornosti”, kaže Šerić

Za porezne prijevare osumnjičeni su i drugi nogometni velikani poput Messija i Ronalda. Luka Modrić pod povećalom je i hrvatskog tužiteljstva. U Osijeku je protiv njega pokrenuta istraga. Tereti ga se za lažno svjedočenje na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima. USKOK-u je, tvrde, govorio jedno, a na sudu promijenio iskaz. Šerić objašnjava – ne sjećati se i svjesno lagati na sudu nije isto. Dva iskaza treba i usporediti.

“Za slučaj da ne postoje kontrolne činjenice onda se sud u konačnici prilikom odlučivanja mora opredijeliti za obranu te osobe koja je tobože dala lažni iskaz”, kaže Šerić. Tužiteljstvo tek treba prikupiti i dokaze da je Modrić lagao, a onda bi ga i u Hrvatskoj mogla dočekati optužnica.

Dnevnik.Hr

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!