Legendarni bivši nogometaš Dinama Kujtim Shala, koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih igrao za modre i bio stalna meta srpskih medija, uoči utakmice hrvatske nogometne reprezentacije protiv Grčke u sklopu dodatnih kvalifikacija za SP na Facebooku je napisao:

”Danas gazimo Grke”

Kujtim Shala, podsjetimo, bio je ljubimac BBB-a, a za Hrvatsku je igrao kada su mnogi kalkulirali, kad su se mnogi plašili, kad su neki igrali još za Jugoslaviju, na kultnoj utakmici 17. listopada na Maksimiru protiv SAD-a. Hrvatska je pobijedila 2:1, a te 1990. bila je to prva međudržavna utakmica Hrvatske nakon dugo, dugo vremena i početak jedne lijepe nogometne priče koja je iznjedrila broncu na SP-u u Francuskoj 1998. Uz Shalu za Hrvatsku je tada igrao i još jedan stranac, još jedan Dinamovac, Slovenac Grega Židan.

Utakmica na Maksimiru te 1990. pripremana je u velikoj tajnosti s obzirom kako je Jugoslavija na papiru još postojala a igralo se i Prvenstvo Jugoslavije u nogometu.  FSJ Jugoslavije pokušao je spriječiti odigravanje utakmice, međutim, nisu uspjeli. Bio je to na nekin način i početak međunarodnog priznanja Hrvatske, ta pobjeda od 2:1 daleko je odjeknula te 1990., s obzirom kako je utakmica odigrana u sklopu proslave vraćanja spomenika bana Josipa Jelačića na zagrebački središnji trg.

Reprezentaciju je vodio legendarni plavi devet, Dražan Jerković, a te je večeri, baš kad je Hrvatska igrala povijesnu utakmicu na Maksimiru, igrala i mlada reprezentacija Jugoslavije za koju su nastupili i Hrvati, Boban, Jarni, Štimac, Prosinečki, Bokšić… Mlada reprezentacija Jugoslavije igrala je finale EP-a protiv SSSR-a u Simferopolu (1:3). S druge strane za Hrvatsku su nastupili Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shala, Zlatko Kranjčar, Ivan Cvjetković, Aljoša Asanović, Marko Mlinarić, Tonči Gabrić, Gregor Židan i Mladen Mladenović te Židan i Shala.

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!