Obljetnica smrti mirovnih promatrača Europske zajednice, ubijenih od strane JNA

 Dodao je kao u ime predsjednice Republike podržava ideju stvaranja memorijalnog europskog parka na mjestu pogibije mirovnih promatrača, na koju je podsjetio i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Izvor: Hina

U Podrutama kod Novog Marofa u petak je obilježena 26. obljetnica pogibije četvorice talijanskih i jednog francuskog mirovnog promatrača Europske zajednice, čiji je nenaoružani helikopter 7. siječnja 1992. srušio borbeni zrakoplov bivše JNA.

U raketnom napadu MIG-a 21 poginuli su talijanski pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te francuski natporučnik Jean Loup Eychenne.

Kod komemorativne kapele vijence su položili izaslanik Predsjednice Republike Mate Granić, državni tajnik Zdravko Jakop kao izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane, saborski zastupnik Anđelko Stričak, voditelj Službe za susjedne članice Europske unije u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Silvio Kus.

U polaganju vijenaca sudjelovali su i vojni izaslanik obrane Veleposlanstva Republike Italije brigadni general Giuseppe Gimondo, prvi tajnik Claude Girard te Yann Maillard iz Odjela za obranu Veleposlanstva Republike Francuske, zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, predsjednik Županijske skupštine Alen Runac te gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, rekao je da su europski mirovni promatrači bili žrtve sulude politike Slobodna Miloševića i bivše JNA, te istaknuo da uloga europske promatračke misije u hrvatskoj javnosti nije dovoljno rasvijetljena.

“Oni nisu bili samo za nadzor prekida vatre, oni su organizirali pregovore o deblokadi i evakuaciji vojarni i odlasku bivše JNA iz Hrvatske. Taj sporazum, potpisan 8. prosinca 1991., bio je jedan od preduvjeta međunarodnog priznanja Hrvatske. Ukratko, ovi hrabri ljudi su ugradili svoje živote u temelje stvaranja moderne hrvatske države i na tome im moramo biti vječno zahvalni“, kazao je.

Dodao je kao u ime predsjednice Republike podržava ideju stvaranja memorijalnog europskog parka na mjestu pogibije mirovnih promatrača, na koju je podsjetio i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

Siniša Jenkač i Alen Runac istaknuli su kako je taj tragični događaj otprije 26 godina svijetu pokazao pravo lice agresora i da se Hrvatska branila, a Zdravko Jakop je dodao kako promatrači Europske zajednice “nisu žrtve slučajne, već pomno izvedene zločinačke akcije”.

Silvio Kus naglasio je da je Hrvatska od tog tragičnog događaja te potom međunarodnog priznanja prošla dugačak put, a u okviru Europske unije, Ujedinjenih naroda i NATO-a i danas pruža međunarodnu pomoć i aktivno sudjeluje u međunarodnim mirovnim misijama diljem svijeta.

“Današnja komemoracija posebno je tužna je nam se vraćaju uspomene na nesretne događaje iz prošlosti, ali istovremeno i ispunjena osjećajem nade. Žrtva promatrača nije bila uzaludna, već je označila put u neovisnost Hrvatske“, kazao je Giuseppe Gimondo iz talijanskog Veleposlanstva.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.