Dan obrane u Zemuniku danas je obilježen po drugi put uz prigodni program, polaganje vijenaca pod spomen-obilježje poginulima i uz druženje pripadnika postrojbi koji su sudjelovali u obrani ’91. i ’92. godine, piše Zadarski list.

Zemunik Donji nikada nije pao u neprijateljske ruke, iako je svakodnevno, mjesecima, bio izložen silovitim napadima brojčano i naoružanjem daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Obranili su ga hrabri borci i istinski domoljubi koji su u jesen 1991. godine, bez kalkulacija što i kako će biti, došli na taj težak teren, s tri strane u okruženju, a s četvrte, prema Galovcu, nepokriven u dužini od dva kilometra. Dana 3. siječnja 1992. godine neprijatelj je svim raspoloživim naoružanjem krenuo u osvajanje Zemunika, no nije uspio. Stoga se upravo taj dan u Zemuniku obilježava Dan obrane, a danas po drugi put uz prigodni program, polaganje vijenaca pod spomen-obilježje poginulima i uz druženje pripadnika postrojbi koji su sudjelovali u obrani ’91. i ’92. godine.

– Kao što je već poznato, na današnji dan prije 26 godina, ovdje smo odbili vrlo jak neprijateljski napad koji je uslijedio nakon četveromjesečnih žestokih i napornih borbi. Obranili smo, ne samo Zemunik, već i Zadar, a na neki način i Hrvatsku. Uspjeli smo jer su Zemunik branili dragovoljci, srčani i hrabri borci. Uspjeli smo zbog zajedništva koje je vladalo među ljudima u tim teškim trenucima i njihove spremnosti da prije daju život nego milimetar terena. – rekao je Silvio Butić, ratni zapovjednik obrane Zemunika Donjeg, prisjećajući se tih teških vremena kad je matična postrojba, Samostalna satnija Zemunik Donji, brojila manje od sto ljudi.

U pomoć su im dolazili pripadnici iz drugih postrojbi bez kojih, istaknuo je Butić, ali i njegov prvi zamjenik te predsjednik Udruge Samostalna satnija Zemunik, Željko Fabijan, zasigurno ne bi uspjeli odoljeti napadima četničkih postrojbi i JNA iz uporišta na aerodromu, ali i okolnih mjesta, piše Zadarski list.

Butić i Fabijan prisjetili su se suboraca koji su u tim borbama izgubili život te onih koji su nakon rata preminuli.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!