Subota, 8 kolovoza, 2020

OBJAVLJENE TAJNE BILJEŠKE FBI Pravi Tito je nestao u Rusiji 1937. a SFRJ je vodio Nikolaj Lebedev!

20. travnja 1955. godine, Marijan John Markul je ušao u Los Angeles ured FBI-a i ispričao šokantnu priču. Čovjek koji se tada predstavljao kao maršal Josip Broz Tito zapravo nije pravi Tito, nego ruski agent koji je preuzeo Titov identitet pošto je pravi Josip Broz nestao u Rusiji 1937. godine. To stoji u FBI-a bilješci s početka svibnja 1955. godine.

Tajne FBI-a bilješke iz pedesetih su nedavno otvorene za javnost i javno objavljene.

Marijan Markul je rođen je u Livnu 1909. godine, u SAD se doselio 1936., a državljanstvo je dobio 1944. pošto je dvije godine za vrijeme Drugog svjetskog rata služio u američkoj vojsci.

U izvještaju piše da nije sigurno koliko su informacije koje daje točne, ali se navodi i njegova tvrdnja da je on “socijalista i da želi pružiti informacije koje bi mogle biti važne za sigurnost Sjedinjenih Država”.

fbi-agenti-leda-foto-printscreen-yt-1413972588-583507

Foto: slika zaslona Youtube

U bilješci sa sastanka agenata FBI-a i Markui stoji da je Markul posjetio Jugoslaviju 1953. godine i da se u dva navrata susreo s Titom. Prvi sastanak je trajao oko sat vremena, a on je tom prilikom primijetio da maršal Tito ima po pet prstiju na svakoj ruci.
Markul tvrdi da je pravi Tito izgubio srednji prst i kažiprst lijeve ruke. Dodao je da je Tito s kojim je razgovarao ’53. bio obrazovan i odlično svirao klavir. S druge strane, pravi Tito je bio neobrazovan, i koliko je Markul znao, nije znao svirati klavir.

Između ostaloga, Markul je tvrdio da je Josip Broz bio visok oko 180 centimetara, dok je ovaj “lažni” bio visok tek 160 cm. Markul je također rekao da je čovjek koji se u pedesetima njemu predstavljao kao Tito govorio s blagim ruskim naglaskom i da je dosta blago govorio. Pravi Tito je govorio je odrješito i oštro.

tito_93320216

Markul je tvrdio da je pravi Tito bio dosta boležljiv i da je imao tuberkulozu, i da je nestao u Rusiji 1937. godine. Također je izjavio da je krajem dvadesetih godina razgovarao s pravim Titom u Jugoslaviji, a video se s njim u Parizu 1935. ili 1936. godine i dodao da je čvrsto uvjeren u to da je taj čovjek pravi Josip Broz.

Markul sestra i otac su imali isto mišljenje

Nakon posjete kod Maršala 1953. godine, Marijan je posjetio oženjenu sestru u Zagrebu. Razgovarali su o tome da li je Tito onaj pravi, i složili su se da nije, barem je tako govorio Markul. Sestra je rekla da i ona i muž žive u uvjerenju da je Tito u Užičkoj 15 bio obični prevarant. Njezin suprug, izvjesni Boris Gorić je potvrdio da i on nije siguran u Titov identitet, kao i da je to stvar o kojoj se šuška širom Jugoslavije.

U izvještaju se navodi kako mu je sestra tada rekla da ni ona ni njezin suprug ne vjeruju u to da je na čelu Jugoslavije pravi Josip Broz Tito i da su prvi put počeli sumnjati u to još 1937. godine, kada su čuli njegov glas na radiju i primijetili promjenu naglaska. Markul još tvrdi kako je njegov otac Ivan poznavao pravog Tita, pošto su radili u istom gradu, i da se i on slaže da je riječ o dvije različite osobe.

tito-zlocinac

Ivan Markul i Josip Broz su radili u istom gradu, a Ivan je bio uvjeren da maršal u Beogradu nije bio isti kao drug Tito – tajnik komunističke partije u Jugoslaviji.
Drugi sastanak s Titom 1953. godine Markul je imao u Zagrebu. Ovog puta je Marijana i njegovu suprugu Ingrid Tito gotovo u potpunosti ignorirao. Nakon tog prijema kod Tita, Markul je satima razgovarao s Aleksandrom Rankovićem, za koga je tvrdio da je zapravo najmoćniji čovjek u Jugoslaviji.

Ranković i Markul su navodno zajedno bili u zatvoru krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća zbog sindikatskog djelovanja i tijekom tog vremena su se zbližili. Zbog toga je Markul Rankoviću otvoreno rekao da zna kako je Tito u susjednoj sobi lažnjak.

tito-zlocinac

Za Rankovića Markul tvrdi da je bio glavni čovjek zadužen za sigurnost u Jugoslaviji, kao i da je u razgovoru s njim izrazio svoje sumnje, na što mu je Ranković odgovorio da se ne bi trebao opterećivati takvim stvarima i da bi trebao uživati u boravku u Jugoslaviji. Ovo skretanje teme sa Tita je kod Markui samo povećalo sumnje, navodi se u nastavku dokumenta.

Tito zapravo bio – Lebedev?

Markul je agentima FBI ispričao da, prema njegovom mišljenju, jugoslavenske vijesti u tajnosti surađuju sa Sovjetskim Savezom i da će to u narednom periodu svima postati jasno. Izrazio je i uvjerenost u to da bi se sovjetske vlasti, ako bi to poželjele, vrlo lako mogle riješiti Broza, i dodao da sve njegove izjave može potvrditi izvjesni Živko Topalović iz Francuske.

Živko Topalović je, kako kaže Markul, dobro poznavao pravog Tita, a jugoslavenske vlasti su ga osudile na 20 godina zatvora, pa je zbog toga prebjegao u Francusku. Topalović je vjerovao da je osoba koja se predstavlja kao Tito zapravo ruski general Nikolaj Lebedev.

tito_zlocinac-2

Markul zaključuje kako se jugoslavenska vlada samo pretvarala da je u svađi sa Sovjetskim Savezom kako bi dobila pomoć od Sjedinjenih Država, kao i da nikada nije došlo do stvarnog razlaza između ove dvije države.

Jugoslaveni surađuju sa Sovjetima

Markul je optužio jugoslavenske vlasti za suradnju sa Sovjetima i rekao da će u roku četiri ili pet mjeseci svima to biti i više nego očito. Nastavio je s optužbama i rekao da je čovjek koji se predstavlja kao Tito zapravo ruski agent i poslušnik Sovjetskog saveza.

Markul je sam rekao da je proveo nekoliko godina u Rusiji i da mu se čini da je vidio mnoge ruske agente na ulicama Jugoslavije. 1930. godine je otišao u Rusiju i mislio je da je društvo dobro uređeno, ali je uhvaćen zato što nije ispunjavao radne kvote. Američkim agentima je ispričao da je tek tri godine kasnije pobjegao iz Rusije i to preko Sibira.

“Markul tvrdi da se jugoslavenske vlasti pretvaraju da postoje nesuglasice sa SSSR-om, kako bi dobili pomoć od SAD, i da zapravo nema pravog razlaza između Jugoslavije i Sovjeta”, stoji u dokumentu.

Izvor/Foto: FaH

Komentari

Komentari