Vrhunac svih tih nastojanja zbio se 13. siječnja 1992. kada je Sveta Stolica, dva dana prije zemalja Europske zajednice, svojom notom priznala suverenost i nezavisnost Republike Hrvatske. Pritom je poželjela da to “pomogne duhovnom i stvarnom napretku svega njezina pučanstva”, povratku mira te uspješnom uključenju Hrvatske u svjetsku zajednicu.

Na isti dan, ali 1996., nakon pobjeda u Bljesku i Oluji te Daytonskog sporazuma, Hrvatsku je posjetio američki predsjednik Bill Clinton kojemu je u zagrebačkoj zračnoj luci priređen svečani doček. Predsjednici Tuđman i Clinton razgovarali su o sporazumu o reintegraciji hrvatskog podunavlja i Daytonu s naglaskom na ulogu Federacije BIH. Bilo je riječi i o odnosima Hrvatske i SAD-a, posebno o njihovoj gospodarskoj suradnji. Odgovarajući na dobrodošlicu predsjednik Clinton je rekao kako je došao u Hrvatsku da bi zahvalio dr. Tuđmanu i hrvatskom narodu što pruža potporu miru i mirovnom procesu. Podržavajući Federaciju između Bošnjaka-muslimana i Hrvata, Clinton je naglasio da će taj sporazum omogućiti partnerstvo Hrvatske ne samo sa SAD-om, nego i s ostalim zapadnim zemljama.

Molim vas da izaberete mir, da izaberete budućnost, da raširite ruke, a u ime SAD-a pružam vam ruke prijateljstva – bile su njegove završne riječi.

Prije odlaska zrakoplova predsjednik Tuđman je izjavio da susret s američkim predsjednikom pridonosi daljnjem učvršćivanju prijateljskih odnosa između Hrvatske i Sjedinjenih Država.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!