Zagreb, 18.10.2016. - Sveèano potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava sa Klinikom za psihijatriju Vrapèe "Izgradnja Centra za forenzièku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapèe". Na fotografiji Tomislav Tolušiæ. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

I dok se još čeka da se oglasi ministar financija Zdravko Marić nakon što je premijer Andrej Plenković najavio odgodu poreza na nekretnine, i to preko medija, baš kao i poništenje odluke o dizanju carinskih cijena, napokon se o odluci koja je izazvala “trgovinski rat” nakon tjedan dana šutnje oglasio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Podsjetimo, Tolušić je popustio pritiscima susjednih zemalja i hrvatskog premijera te je promijenio Pravilnik o inspekcijskom nadzoru voća i povrća koje se uvozi tako da je vratio staru cijenu – 90 umjesto 2.000 kuna.

Tjedan dana, međutim, trajalo je “natezanje”, a od ministra ni traga, niti glasa.

Danas, nakon što je sporni Pravilnik popravljen, objavljen u Narodnim novinama i na snagu stupa danas – iako se dogovorom ministara u “regiji” već primjenjuje – konačno se oglasio, doduše, u kratkom telefonskom razgovoru za RTL.

Problem na granicama Vlada je riješila, ali unutar njih problemi, čini se, tek počinju – naime, dio domaćih poljoprivrednika podržava Tolušića i ljute se na Plenkovića s kojim traže hitan sastanak jer kako tvrde – povlačenjem Pravilnika borba s konkurencijom iz uvoza nije poštena.

No, za sastanak će morati pričekati barem kraj kolovoza, a istovremeno, Zelena lista protivi se Tolušiću. U  medijima su se pronijele informacije da je jedva zadržao ministarsko mjesto.

Tolušić, međutim, tvrdi da ga nitko nije natjerao da mijenja Pravilnik i uvjerava da ima apsolutnu Plenkovićevu podršku.

“Naravno da nisam natjeran. Pravilnik je donijelo Ministarstvo poljoprivrede samostalno, kao i 90-ak drugih pravilnika tijekom ove godine. Izazvao je dosta burne reakcije u okolnim zemljama, nismo ih nažalost kontaktirali kad smo ga donosili i tu smo možda napravili grešku, želimo dobre odnose s našim susjedima, ali i zaštitu naših proizvoda, potrošača i proizvođača. Zato smo sada promijenili Pravilnik i ostavili iste cijene i sada ćemo u razgovoru s našim kolegama u sljedećih nekoliko mjeseci naći nekakvu drugačiju varijantu koja će biti zadovoljavajuća za sve, rekao je Tolušiću razgovoru za RTL te poručio da ima “apsolutnu” podršku premijera.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!