Sanjam i vjerujem da će Republika Srpska jednog dana biti država. Hoće li to biti za pet, deset ili petnaest godina, nije važno. Jamčim, nezavisna Srpska će nam pasti u krilo kao zrela jabuka. BiH je neodrživa, a kada bi se RS danas izdvojila, ne bismo imali nijedan problem da živimo kao samostalna država. Kad bih mogao sutra napraviti nezavisnu RS, a da ne padne nijedna glava, uradio bih to. Moja politika je da to učinim političkim sredstvima.

Ovako, u razgovoru za “Novosti”, predsednik Republike Srpske obrazlaže svoju težnju, koja se pretvorila u njegov glavni politički cilj i koja će, čini se, obilježiti njegovu političku karijeru. Za Dodika, Bosna i Hercegovina je “moranje, a ne želja”, a za sebe kaže da se nikada nije osjećao Bosancem:

– Uvijek me zaboli kada dođem u Beograd i neko me pita što ima novo u Bosni. Utrnem od takvog pitanja. Ne mrzim nikoga u Bosni, ali se ne identificiram s tom državom, već sa narodom kojem pripadam, svojom vjerom, jezikom i pismom. Moj pradjeda je na Solunskom frontu izgubio nogu i jasno vam je na kojim pričama sam ja odrastao.

Na konstataciju da su stavovi vlasti i oporbe u RS sve dalje, Dodik je naveo da su protivnici otišli u organe BiH i ne komuniciraju s RS. “Njihova politika je protiv Srpske, rekao je predsjednik RS.

Na pitanje ugrožava li insistiranjem na samostalnosti Srpske poziciju Beograda u vezi s Kosovom, Dodik je odgovoriuo da nije pitao Srbiju što o tome misli.

“Beograd iz svojih razloga mora ostati na međunarodnom principu teritorijalne nedjeljivosti, imajući u vidu Kosovo. To je najvažnije državno pitanje Srbije, i ja to razumijem. Ali isto tako, najvažnije nacionalno pitanje Srbije je Republika Srpska, naglasio je Dodik.

“Svijet je povodom Kosova, navodno kažnjavajući Miloševića, koji već nije bio tu, dodatno ponižavao Srbiju i Srbe. To govori koliko je taj projekat ciničan i antisrpski, a ne antimiloševićevski. Cilj je bio da se uruše i ponize srpska državnost i nacija. Albancima i Srbima koji ratuju i ubijaju se, međunarodna zajednica kaže – raziđite se. Muslimanima i Srbima koji također ratuju i ne vole se, kažu – morate biti zajedno. To je licemerje međunarodne zajednice. Nije nam ponuđeno fer rješenje, istako je Dodik.

Na pitanje kako situacija u Kataloniji utječe na njegov cilj, Dodik je objasnio da se nismo identificirali sa Katalonijom. “Naša priča je potpuno autentična. Povjest Katalonije ne poznajem dovoljno, ali znam svoju. I znam da je RS konstituirana kao država, jer sam bio zastupnik kada se ta odluka donosila. Imamo sve elemente državnosti – teritoriju, efektivnu vlast i narod koji to želi. Bili smo, i jesmo, država. Ali nam ne dozvoljavaju da to govorimo”, ponovio je predsjednik RS.

Na konstataciju da je zbog takvih stavova ušao u oštar sukob s dijelom međunarodne zajednice, Dodik je objasnio da se narod mora osloboditi tog stereotipa da stranci ovdje mogu raditi što hoće a da mi moramo slušati.

“Ja sam to raščistio još 2006, kada sam postao premijer. Tada sam prekinuo praksu da se svi materijali prije sjednice Vlade šalju u Ured visokog predstavnika. Kada je došao njihov predstavnik Chris Benet da se žali, ja sam ga izbacio napolje i napisao odluku da mu se zabranjuje ulazak u zgradu Vlade RS, rekao je Dodik.

“Inzko mora otići, ali da niko drugi ne dođe. To je suština. On je jedan fin međunarodni hohštapler. Ima plaću od 24.000 eura, na koju ne plaća porez, a tragično je to što tvrde da on nama pomaže”, dodao je Dodik.

Komentirajući izjavu Valentina Inzka, visokog predstavnika  da je ublažio retoriku i odustao od referenduma poslije sankcija Amerike, Dodik je pozvao Amerikance da mu produže sankcije ako misle da je to razlog.

“Meni je život lakši otkako mi Amerikanci ne dolaze u kabinet. Što će mi oni? S njima je veoma teško razgovarati. To su uvijek nadobudni tipovi koji nešto traže i na nešto vas prisiljavaju”, objasnio je Dodik.

Objašnjavajući stavove koje je iznio američki diplomata Yee, Dodik je rekao da se Yee ovdje lažno predstavlja kao neka moć, a u stvari je najveći gubitnik.

“Dosad se nije dogodilo da je neki američki diplomata došao i nešto rekao a da je poslije morao  mijenjati svoj stav. To govori da on nije dobio podršku Washingtona za takvu priču. Zato je i EU istog dana priopćila da ne stoji iza toga. Odlično je što se to dogodilo, jer se sada vidi da je taj Yee potpuno beznačajna politička figura i običan mešetar”, ponovio je Dodiuk.

“Traže da prekinemo odnose s Rusijom i pitaju što su oni uradili za nas. Uradili su mnogo. I da ništa drugo nisu, stavili su veto na britanski prijedlog deklaracije UN po kojoj su Srbi genocidan narod. Ne samo da bi to bio dodatan atak na RS, već bi ta deklaracija razgrađivala i Srbiju. To se ne može zaboraviti. A od Amerikanaca smo dobili bombe sa osiromašenim uranijumom. Oni su jaki, to je u redu, ali nemojte očekivati da vam aplaudiramo dok nas bombardirate, naglasio je Dodik.

Govoreći o zajedničkoj deklaraciji Srbije i RS o pravima srpskog naroda, Dodik je ponovio da ovih dana tekst deklaracije razmatra zajednički tim, i ukoliko se suglase, onda će i skupštine raspravljati o tome.

“To će biti prvi put da skupštine Srbije i Srpske donesu identičan akt, i to je veoma važno”, rekao je Dodik. Deklaracija neće biti osnov za destabilizaciju. Zašto mi ne bismo promovirali svoja politička prava u CG, Albaniji, Sloveniji…, kao što to oni čine za svoje sunarodnjake u našim državama. To je afirmacija prava, a ne nekakvo jurišanje, pojasnio je predsjednik RS.

“Mi ne želimo biti bosanski Srbi. Hoćemo izraziti da su Srbi – Srbi, gdje god živjeli. Da nisu ničiji, da pripadaju svom narodu i vole Srbiju. Onima koji su napadali deklaraciju vjerojatno će smetati što nije napisano nešto nenormalno da bi oni imali čime da se zanimaju, rekao je Dodik u intervjuu za Večernje novosti.

Kao najveći projekat za koji je potrebna podrška Dodik je naveo auto-put Banjaluka – Beograd.

“Do polovice iduće godine završit ćemo još 20 kilometara puta do Doboja. Razgovaramo o tom putu sa Kinezima, oni traže da se povežemo preko BiH kao međunarodno priznate zemlje, a ja pokušavam da to izbjegnem”, kaže Dodik. Još je dodao da što se tiče RS autoput Sarajevo – Beograd se završava na Palama./HMS/

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!