Oporbeni klubovi u Gradskoj skupštini Grada Zagreba zajedno su stavili točku dnevnog reda o “lex šerif” na sljedeću sjednicu Gradske skupštine koja će se održati 26. listopada.

Smatraju, kako stoji u njihovu priopćenju, da se Gradska skupština Grada Zagreba kao najveće predstavničko tijelo u jedinicama lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj treba očitovati o “Nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi” kojim se znatno smanjuje uloga predstavničkih tijela u korist načelnika, gradonačelnika i župana.

Smatraju da je Nacrt prijedloga Zakona koji je Ministarstvo uprave uputilo na javno savjetovanje 18. rujna protivan interesima građana Zagreba jer značajno ograničava mogućnost zastupanja njihovih potreba i interesa putem izabranih zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba i stoga pozivaju Vladu Republike Hrvatske da povuče navedeni prijedlog iz daljnje procedure, stoji u priopćenju koje potpisuju oporbeni klubovi: Tomislav Tomašević, predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka, Sandra Švaljek, predsjednica Kluba gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i Hrvatske socijalno – liberalne stranke, Anka Mrak Taritaš, predsjednica Kluba gradskih zastupnika Građansko-liberalnog saveza i Hrvatske stranke umirovljenika, Zvane Brumnić, predsjednik Kluba gradskih zastupnika Socijaldemokratske partije Hrvatske, Hrvatske seljačke stranke i Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez.

“Protivimo se povećanju ovlasti lokalnih čelnika, načelnika i gradonačelnika, posebno smo protiv ovlasti da su nesmjenjivi. Svi će ubrzo moći čuti ostale stavove Neovisnih za Hrvatsku putem skupštinskih odbora.”, kratko je komentirala Bruna Esih za Narod.hr.

Kuščević: Od sedamdesetak pritužbi na “lex šerif” nijedna nije bila suvisla

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak, braneći prijedlog izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, tzv. “lex šerif”, kako od sedamdesetak pritužbi na taj prijedlog nijedna nije bila suvisla.

“Nisam čuo niti jednu suvislu kritiku na tzv. lex šerif, sve nešto što nema veze s vezom”, rekao je Kuščević novinarima pred Banskim dvorima uoči Vladine sjednice.

Dodao je kako ga je “čak i malo stid” koliko su tim zakonom čelnicima lokalne i regionalne samouprave oduzeli i smanjili ovlasti. “Mislim da nismo trebali toliko. No dobro, stručna javnost je zadovoljna i podržava ovaj zakon, on će sasvim sigurno polučiti rezultate, što će se vidjeti u siječnju 2018. po broju prijevremenih izbora”, ustvrdio je Kuščević.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!