Pregršt uvreda na račun hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Republike Hrvatske, sasuo je Emir Sulljagić, bivši bliski suradnik Željka Komšića i neformalni pokretač jedne od najekstremnijih bošnjačkih stranaka – Građanskog saveza.

Suljagić je u priopćenju Građanskog saveza ocijenio kako je Grabar Kitarović zapravo „Tuđman u suknji“, te da želi provesti novu „getoizaciju bošnjačkog naroda u BiH.

-Kolinda Grabar Kitarović na svakom koraku pokazuje da Hrvatska nije i nema namjeru odustati od zločinačkog projekta Franje Tuđmana u Bosni i Hercegovini, projekta koji je pred mjerodavnim sudom UN-a proglašen zločinačkim. Usto, hrvatski Ustav u svojoj preambuli navodi sporazum Cvetković-Maček, odnosno formiranje Banovine Hrvatske od dijelova teritorije Bosne i Hercegovine jednim od izvora njene državnosti.

Da budem potpuno precizan, nesumnjivo je da je getoizacija muslimanskog stanovništva – i svih onih koji hoće da žive sa muslimanima, odnosno Bošnjacima – je trajni i strateški cilj Republike Hrvatske. Međutim, tražiti podršku u Turskoj za taj plan može samo neko ko je potpuno deluzivan, odnosno neko ko još uvijek živi u 1993. godini – stoji u priopćenju.

Zbog pokretamja snažne diplomatske inicijative čiji je cilj rješavanje jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, predsjednicu Grabar Kitarović nazvao je „Tuđmanom u suknji“.

-Drugo, pretencioznost političkog papanluka sa Pantovčaka koja se ugleda u namjeri da Grabar-Kitarović ide u Ankaru da tamo tobože pregovara o komadanju Bosne i Hercegovine, naprosto nema presedana. Ako je 1993. Turska morala da trpi Franju Tuđmana da bi zaustavila pokolj u Bosni i Hercegovini, niko sasvim sigurno neće imati razumijevanja za Tuđmana u suknji 2018. godine – napisao je Suljagić.

Bošnjaćkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pozvao je da hrvatskoj predsjednici uskrati gostoprimstvo.

-Na kraju, mislim da je krajnje vrijeme da Bakir Izetbegović zbog kontinuirane kampanje miješanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovini ili uskrati gostoprimstvo ili barem otkaže sastanke tokom najavljene zvanične posjete Grabar-Kitarović Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ne postoji nijedan razlog da trpimo hegemonističke ambicije jedne patetične neoustaške banana-republike. Neka se sa njom sastaju Mladen Ivanić i Dragan Čović: oni se svakako slažu s njom da je dobar musliman samo musliman iza bodljikave žice – napisao je Suljagić.

Podsjetimo, nakon jednodnevne posjete Turskoj, gdje će o stanju u BiH razgovarati s turskim predsjednikom Erdoganom, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, 17. siječnja, odlazi u dvodnevni službeni posjet BiH.

Osobe poput Suljagića trebalo bi udaljiti iz javnog prostora
Iako je Suljagić u političkom smislu nebitan jer ne obnaša nijednu funkciju, a stranka kojom neformalno upravlja nema ozbiljnu podršku, ovakve izjave su rigorozne i same po sebi zabrinjavajuće, navodi hrvatski portal.

„Emira Suljagića više ne možemo nazvati političarom u klasičnom smislu jer ne obnaša ni jednu relevantnu funkciju. Izjava sama po sebi, osim što je uvredljiva, nije posebno opasna, pogotovo u kontekstu izjava čovjeka koji na dnevnoj bazi javno izvrijeđa po nekoliko ljudi. No, ono što ovdje zabrinjava nije radikalizacija, nego činjenica da se javnost (bošnjačka ali i ukupna) navikla na ovakve ispade”, kazao je za Direktno.hr novinar Dnevnik.ba Tvrtko Milović i dodao:

„Više od godinu dana imamo priliku slušati najvulgarnije uvrede na adrese skoro svih političkih dužnosnika, pri čemu nacionalnost političara utječe samo na intenzitet uvreda.“

Poželjno vrijeđati hrvatske političare

„S jedne strane postalo je uobičajeno vrijeđati političare kao takve, a s druge strane postalo je poželjno vrijeđati hrvatske političare“, smatra Milović i nastavlja: „Tolerancija na takve izjave pokazuje stanje društva.“

Uloga medija

„S obzirom da ljudi poput Suljagića svoje uvrede često plasiraju preko medija, a znamo da je Suljagić svakodnevni gost izuzetno gledane N1 televizije, onda trebamo biti svjesni eskalacije mržnje koja tek slijedi.

Kada protivnika vrijeđate dovoljno dugo, onda šira javnost prihvati da takvu osobu treba vrijeđati, te da takva osoba zaslužuje sve najgore„ – smatra Milović.

Udaljavanje iz javnog prostora

„Za početak, takve osobe bi trebalo udaljiti iz javnog prostora. Na žalost, događa se suprotno – oni su sve zastupljeniji u medijima. Posljedica je naravno radikalizacija tijela koje sluša takve poruke i onaj stadij u kojem smo mi – tolerancija radikalizacije”, zaključuje Milović.

Suljagić je i do sada imao bizarnih ispada u kojima je redovito pokazivao mržnju prema svemu što nosi hrvatski predznak. U zadnje vrijeme, osim bh Hrvata, uperio je nišan i u Republiku Hrvatsku, piše Direktno.hr

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!