Upravo je tako ispalo kada je Vučić istaknuo, citiramo ”…dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova, BiH će imati stav koji ima i Srbija” čemu se Izetbegović oštro usprotivio.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima nakon sastanka u Beogradu s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji su sinoć stigli u službenu posjetu Srbiji.

“Mi smo imali sinoć svečanu večeru, više radnu nego svečanu. Danas smo imali duge razgovore, najviše vremena smo proveli nas četvorica u razgovoru, zatim su naša izaslanstva razgovarala. Naši ekonomski rezultati suradnje su iznad razine političkih odnosa, koji nisu loši, a naša trgovinska razmjena je 1.424.000.000 milijuna eura, što BiH svrstava među najznačajnije vanjskotrgovinske partnere Srbije i obrnuto. Uspjeli smo otkloniti nekoliko barijera u međusobnoj trgovini i to se danas vidi”, istakao je Vučić, prenosi N1.

“Moramo gledati kako izbjećisve ono što bi moglo biti problematično za naše zemlje”, naveo je Vučić te naglasio kako postoje tri važna pitanja.

“Jedan od njih je i autoput Beograd – Sarajevo. Mi smo iznijeli veoma fer stav, rekli smo i pokazali što gradimo na Koridoru 11, mi približavamo Beograd i Sarajevo i ostaje nam 60 kilometara do Kotromana. Onda nam ostaje 106 kilometara. To je važno za povezivanje bošnjačkog življa i Bošnjaka u Sarajevu. Prije svega, Srba i Bošnjaka na teritoriji Srbije i BiH. Sačekat ćemo konačnu odluku BiH po tom pitanju”, rekao je te dodao:

“Drugo pitanje je bilo pitanja utvrđivanja granica. Model je takav, to je naš predlog i čini se da smo dobili suglasnost, a rekli smo da želimo imati HE Zvornik i Bajina Bašta na teritoriji Srbije. Razgovarali smo o dva dijela na teritoriji općina Priboj i Rudo gde bismo išli u razmjeni teritorija metar za metar. Treće pitanje je bilo da je stav Predsedništva BiH da dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova, BiH će imati stav koji ima i Srbija”.

Kazao je kako je Srbija zahvalna na tom stavu te žele da dalje unapređujuo međusobne odnose.

“Način na koji smo hteli preurediti granicu mislim da pokazuje da Srbija podržava integritet BiH. Mi tu nismo da bismo se voljeli ili grlili, nego da bismo rješavali probleme. Još jednom se u ime Srbije zahvaljujem trojici prijatelja što su došli i da kažem da su uvijek dobrodošli u Srbiju. Nadam se da ćemo još brže otklanjati barijere”, poručio je Vučić u obraćanju medijima./HMS/

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!