Sjeverna Koreja posjeduje bakteriju koja uzrokuje antraks?

U izvješću se spominje zajednički Američki i Južnokorejski program vrijedan oko 9 milijuna dolara.

Izvor: KCNA/REUTERS

Jedan od sjevernokorejskih vojnika koji je pobjegao na 2017. godine u svom krvotoku ima antitijela antraksa. To je očiti znak da Pyongyang posjeduje bakteriju koja uzrokuje antraks.

Bedrenica (ili antraks) je akutna, septikemijska, nekontagiozna zarazna bolest različitih životinjskih vrsta (najčešće oboljevaju biljojedi) uzrokovana bakterijom Bacillus anthracis.

Južnokorejske vlasti nisu identificirale vojnika koji je bio izložen ili cijepljen protiv antraksa, ali je potvrđeno da je razvio imunitet na smrtonosnu bolest prije nego što je otišao, izvijestila je u utorak lokalna mreža vijesti Channel A.

“Antraksna antitijela otkrivena su u sjevernokorejskom vojniku koji je ove godine otišao u bijeg”, izjavio je južnokorejski obavještajni dužnosnik u stanju anonimnosti.

Otkrivanje protutijela uzrokuje zabrinutost u Seoulu
Bolest može ubiti najmanje 80 posto onih koji su izloženi bakteriji u 24 sata, osim ako se ne uzimaju antibiotici ili ako je dostupno cijepivo.

Ali vojska Južne Koreje do sada još nije trebala osigurati antraksno cjepivo.

Glasnogovornica Ministarstva obrane Choi Hyun-soo izjavila je kako će se cjepivo protiv antraksa za južnokorejsku vojsku razvijati do kraja 2019. godine, ali nije moguće prije.

Sjeverna Koreja osumnjičena je za razvoj biološkog oružja nakon što je režim javno objavio djela Instituta za istraživanje biološke tehnologije u Pyongyanguu 2015. koju vodi jedinica Korejske narodne armije 810.

Pyongyang je tvrdio da je pogon specijaliziran za istraživanje pesticida, no analitičari kažu kako dvojna oprema na mjestu sugerira da se biološko oružje proizvodi u Sjevernoj Koreji.

Vijest o mogućem razvoju antraksa u Sjevernoj Koreji dolazi u vrijeme kad južnokorejski novinski magazin Sisa Journal izvješćuje kako je američka vojska na jugu nastavila testirati žive bakterije u lokalnim bazama.

U izvješću se spominje zajednički Američki i Južnokorejski program vrijedan oko 9 milijuna dolara.

Program, koji je usmjeren na oblikovanje sposobnosti biološke detekcije, u tijeku je, kaže Sisa Journal.

Zabrinutost u Južnoj Koreji zavladala je nakon što je Seoulov ministar obrane potvrdio kako je američka vojska u Južnu Koreju uvezla uzorke antraksa 15 puta od 2009., a pošiljka u 2015. godini izložila je toj bakteriji čak 22 osobe.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.