Rušenje američkog aviona 1996. godine kraj Dubrovnika: nesreća ili ubojstvo?

Javnosti je posebno bio sumnjiv put u Vijetnam na koji je Brown poslan u ime Clintonove uprave. Brown je nosio ponudu za normalizaciju odnosa između Sjedinjenih Država i bivšeg komunističkog neprijatelja.

Srušeni američki avion kraj Dubrovnika 1996. godine. Izvor: wikipedia

Američka javnost i 22 godine nakon tragičnog pada američkog aviona USAF CT-43A u kojem je bio i Ron Brown, američki tajnik za trgovinu, postavlja pitanje radi li se o nesreći ili ubojstvo. Jesu li Clintonova administracija i Američke zrakoplovne snage zataškale zločin?

Ronald Harmon Brown bio je tajnik Sjedinjenih Američkih Država za trgovinu, koji je služio tijekom prvog mandata predsjednika Bill Clinton. Suprug, otac dvoje djece i veteran rata u Vijetnamu. Politički je pripadao demokratima, a karijera mu je bila u usponu, što ga je i dovelo do navedene funkcije.

3. travnja 1996. kada je Brown imao 54 godine i bio na službenoj trgovačkoj misiji, srušio se američki zrakoplov CT-43 (modificirani Boeing 737) koji je prevozio Browna i još 34 osobe, glavnog tajnik New York Timesa Frankfurtskog ureda Nathaniel C. Nash u Hrvatskoj.

Dok je pokušavao pristupiti dubrovačkoj zračnoj luci Čilipi, zrakoplov se zabio u planinu. Svi putnici u avionu umrli su trenutno, osim tehničara zrakoplovnih snaga Shellyja Kellyja koji je umro na putu u bolnicu.

Konačnom istragom ratnog zrakoplovstva zaključeno je kako je pad uzrokovala pilotova pogreška i slabo dizajnirani pristup slijetanju. Spekulacije o okolnostima koje su uslijedile nakon avionske nesreće koja je uzrokovala Brownovu smrt uključuju mnoge teorije o vladinom zataškavanju i zavjeri, uglavnom temeljene na Brownu, koji je bio pod aktivnom istragom nezavisnog branitelja za korupciju.

Javnosti je posebno bio sumnjiv put u Vijetnam na koji je Brown poslan u ime Clintonove uprave. Brown je nosio ponudu za normalizaciju odnosa između Sjedinjenih Država i bivšeg komunističkog neprijatelja.

Ron Brown i Bill Clinton. Izvor: JIM BOURG/REUTERS

Neki, uključujući Kweisi Mfume – čelnika NAACP-a u to vrijeme – i Maxine Waters (D-CA), predsjednice Kongresa Black Caucus, napismeno su tražili od saveznih dužnosnika više podataka o sumnjivim okolnostima Brownove smrti.

“Odgovarajući na navode o ubojstvima, službenik Instituta patologije Oružanih snaga priznao je da su liječnici u početku bili zbunjeni kružnom ranom na vrhu Brownove glave kada su njegovi ostaci bili izvučeni ispod ostataka aviona. Forenzični patolog tada se savjetovao s drugima i napravio opsežne testove rendgenskim zrakama. Kao rezultat ovih konzultacija i pregledom kompletnog tijela rendgenskim zrakama, apsolutno smo isključili bilo što osim ozljede glave tupim predmetom.”, rekao je Robert L. Jackson za LA Times 1997.godine.

Brown je bio pokopan s punim državnim počastima u svom rodnom gradu.

Ono što je dodatno zaokupiralo javnost je ponašanje Billa Clintona na pogrebu Rona Browna. Javnost je šokirana smijanjem Clintona, koji nakon što je shvatio da ga snimaju kamere, na silu se pokušao rasplakati, ali preočita je bila ta njegova gluma koja je trajno ostala zabilježena. Kako je to izgledalo pogledajte ovdje:

Ostat će vječna sumnja jeli javnosti predstavljena ‘istina’ stvarna istina….

Za priznajem.hr: Cereal

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.