Beograd, 28.7.2017.- Mandatarka za sastav nove srbijanske vlade Ana Brnabiæ predstavila je u srpskom parlamentu svoj program, a kao najvažnije ciljeve istaknula je nastavak zapoèetih gospodarskih reformi i privlaèenje inozemnih ulaganja, proces digitalizacije i razvoj IT sektora te stvaranje efikasnog obrazovnog sustava, dok je za najvažniji strateški cilj navela ulazak Srbije u Europsku uniju. foto HINA/ TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ ua

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je u četvrtak u razgovoru s glavnim tužiteljem Haškoga suda (ICTY) Sergeom Brammertzom kako sud nije objektivno procesuirao ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije ne obazirući se na nacionalnost optuženih.

Brnabić je u razgovoru s Brammertzom, koji boravi u Beogradu u okviru priprema šestomjesečnog izvješća Vijeću sigurnosti UN, je rekla kako je Srbija posvećena reformi društva i pomirbi u regiji i nastavit će suradnju u cilju procesuiranja ratnih zločina, ali drži da Haški sud nije pridonio pomirbi zemalja regije, priopćeno je iz ureda srbijanske premijerke.

Srpski dužnosnici često tvrde kako je Haški sud uglavnom sudio Srbima.

Brammertz je izvijestio Brnabić da ICTY prestaje raditi koncem 2017. i da će ured tužitelja Mehanizma za međunarodne kaznene sudove preuzeti preostale poslove dosadašnjeg tužiteljstva.
Brammertz je naglasio kako se, unatoč zatvaranju tog suda, mora održati “kontinuitet rada suda i ostvarivanje pravde za žrtve ratnih zločina počinjenih u bivšoj Jugoslaviji”, te da će on i dalje pripremati šestomjesečna izvješća za VS UN-a. Hina

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!