foto HINA/ Damir SENÈAR /ds

Bosanskohercegovački bacač kugle Mesud Pezer (23) i rumunjska 400-metrašica Bianca Razor (23) na svečanosti u bugarskoj Staroj Zagori proglašeni su najboljim atletičarima Balkana. Pazite, atletskog Balkana, koji ima kraljicu diska Sandru Perković, pa jednog Stipu Žunića, koji je za razliku od Pezerova 21. mjesta na Svjetskom prvenstvu u Londonu osvojio ni manje ni više nego broncu.

– Da, istina je, odbila sam nagradu – potvrdila je atletska šuškanja žena koja je ove godine bacila nešto što nije nitko posljednjih 25 godina, koja je vratila svjetski naslov, osvojila šesti uzastopni dijamant…

Iako je do sada osvojila po dva olimpijska i svjetska zlata, čak četiri europska, koja vlada Dijamantnom ligom kao nitko, Sandra nikad nije bila proglašena atletičarkom Balkana. I evo, sada kada je odluče proglasiti, ona kaže “ne”. Zašto?

– Zato što su me nakon sedam godina profesionalne, seniorske karijere koja je okrunjena s toliko zlata, oni dva puta poželjeli nagraditi. Prvi put 2014, ali i tada sam, isto kao i sada, odbila nagradu – otkrila je Perković.

– Sve je počelo 2012. kada sam se vratila iz Londona sa zlatom oko vrata i kad sam obranila europski naslov u Helsinkiju, no, to nije bilo dovoljno da se budem najbolja.

Tada je Balkanska atletska federacija, kojom vlada Bugarin Dobromir Karamarinov, kao razlog navela “pobjednik mora biti netko tko je nastupio te godine na prvenstvu Balkana”.

– Pazite, ta se prvenstva održavaju kada sam ja na pripremama za glavno natjecanje u godini. Uz to, prijevoz i razina natjecanja nisu bili na razini koja bi odgovarala mom pokojnom treneru Ivanu Ivančiću, ali ni meni rekla je Sandra za Slobodnu Dalmaciju

No, Balkanskoj federaciji nije bio problem po potrebi promijeniti pravilo i srpsku daljašicu Ivanu Španović, koja također nije nastupala svake godine na prvenstvu Balkana, proglasiti najboljom.

Nelegitiman izbor

– Taj izbor uopće nije legitiman. Iz godine u godinu nizali su se razlozi, a moje ime nikada nije bilo na vrhu popisa. Nakon svih svojih uspjeha i nagrada koje sam dobila, mislim da mi ta njihova nije od neke važnosti jer u njoj se i ne znaju jasni kriteriji za dobivanje. Od balkanskih nagrada najvažnija mi je ona za sportaša/sportašicu Balkana.

DIJELITE DALJE!

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!