Tržišna vrijednost 12 tona kokaina pronađenog ispod plantaže banana procjenjuje se na 360 milijuna dolara.

Vlada Kolumbije u srijedu je objavila da je zaplijenila 12 tona kokaina, najveću količinu u pojedinačnoj policijskoj akciji u povijesti  države.

Kokain je bio zakopan ispod četiri plantaže banana na sjeveru zemlje, u blizini rute krijumčarenja droge prema Sjedinjenim Američkim Državama.

“Zahvaljujući policijskoj akciji u suradnji s obavještajnim agencijama iz “prijateljskih” zemalja, napravljena je najveća zapljena u povijesti”, rekao je predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos ispred policijske stanice u Apartadu, gdje je izložen zaplijenjeni kokain.

Akcija je dio kampanje  protiv moćne kriminalne bande, tzv. Zaljevskog klana.

Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos sa zaplijenjenim kokainom.
 Prema navodima policije, skladište kokaina pripadalo je Dairu Usugi, poznatom i pod imenom Otoniel, vođi Zaljevskog klana, jedne od najopasnijih kriminalnih organizacija u Kolumbiji. Sigurnosne snage godinama pokušavaju uhapsiti Otoniela. U ovoj akciji uhapsili su  četiri osobe.

Tržišna vrijednost zaplijenjenog kokaina procijenjena je na 360 milijuna  američkih dolara. Koristeći se podacima o cijeni kokaina na američkom tržištu, Guardian procjenjuje da bi ova količna kokaina u konačnici mogla biti raspoređena u 11 milijuna jednogramskih paketa na američkom tržištu. Uz uličnu cijenu kokaina u SAD-u od 60 dolara po gramu, konačna vrijednost procjenjuje se na 660 miliona dolara.

Reuters

 

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!