EPA/JAKUB KAMINSKI POLAND OUT

Zahtijevanje reparacija od Njemačke za njezina djela u Poljskoj tijekom Drugog svjetskog rata je stvar časti za Varšavu, rekao je u subotu Jaroslaw Kaczynski, čelnik poljske vladajuće stranke Prava i pravde (PiS).

Pitanje reparacija, koje je oživio poljski euroskeptični PiS nakon desetljeća poboljšavanja odnosa s Njemačkom, moglo bi pojačati napetosti između dviju zemalja članica Europske unije.

U rujnu su poljski parlamentarni pravni stručnjaci presudili da Varšava ima pravo zahtijevati reparacije od Njemačke, mada je poljski ministar vanjskih poslova nagovijestio kako za sada neće biti nikakvog zahtijeva.

“Francuzima je plaćeno, židovima je plaćeno, mnogim drugim nacijama je plaćeno za gubitke koje su pretrpjeli tijekom Drugog svjetskog rata. Poljacima nije”, rekao je Kaczynski.

“Ne radi se samo o materijalnim sredstvima. Radi se o našem statusu, našoj časti…I ovo nije kazalište. To je na zahtjev, potpuno ozbiljan zahtjev”, dodao je Kaczynski, stvarni čelnik Poljske.

PiS-ova vlada, koja gaji duboko nepovjerenje prema Njemačkoj, pozivala je zadnjih mjeseci na ratnu odštetu ali je ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski rekao kako su potrebne daljnje analize prije nego se postavi zahtjev. Hina

KOmentari
Prati nas i ne propusti ekskluzive!