15-godišnjak ‘dobio’ pristup obavještajnim operacijama u Afganistanu i Iranu pretvarajući se da je čelnik CIA-e

Bombardirao je gospodina Johnsona i njegovu ženu s pozivima, pitajući je: "Zar vas plašim?" I ostavljao je poruke sa prijetnjama da će "j... njegovu kćer", prenosi telegraph.co.uk navode suda.

Izvor: Zuma Press/London News Pictures/T. Nicholson

15-godišnjak u Velikoj Britaniji dobio pristup planovima za obavještajne operacije u Afganistanu i Iranu pretvarajući se da je čelnik CIA-e za pristup svojim računalima, potvrđeno je na sudu, prenosi telegraph.co.uk.

Kane Gamble iz spavaće sobe u Leicestershire iz doma koji je dijelio s majkom Kane Gamble koristio se “socijalni inženjeringom” – gdje osoba stvara sliku informacijama i koristi ih za manipuliranje drugima kako bi izvukla više informacija – da bi pristupio osobnim i poslovnim računima nekih od najmoćnijih američkih špijunskih šefova.

Tinejdžer je uvjerio da je on John Brennan, tadašnji ravnatelj CIA-e, kako bi dobio pristup njegovim računalima i uvjerio je da je on Mark Giuliano pomoćni centar FBI-a, potom je uvjerio da je on zamjenik ravnatelja agencije, kako bi ponovno uspostavio pristup bazi obavještajnih podataka.

Gamble se narugao svojim žrtvama na internetu, objavio osobne podatke, bombardirao ih s pozivima i porukama, prebacio pornografiju na njihova računala i preuzeo kontrolu nad njihovim iPadima i televizorima.

Sudac Haddon-Cave na suđenju je rekao: “Držao je ove ljude pod kontrolom i igrao se njima kako bi im zagorčao život.”

Dio grupe Crackas with Attitude

John Lloyd-Jones QC, tužitelj, izjavio je da je Gamble osnovao skupinu Crackas with Attitude (CWA) u 2015. godini, priopćavajući novinaru: “Sve je krenulo tako što sam se počeo sve više i više ljutio zbog korumpiranosti i hladnokrvnosti američke vlade pa sam odlučio učiniti nešto po tom pitanju. ”

G. Lloyd-Jones je rekao da je uobičajena zabluda da se radilo o skupini hakera, kada su zapravo koristili “socijalni inženjering” kako bi dobili pristup e-pošti, telefonima, računalima i portalima za provođenje zakona.

Pomno gradio sliku o sebi kao Brennanu

Gamble, koji se izjasnio krivim za deset kaznenih djela zbog djela računalne zlouporabe, prva meta mu je bila g. Brennanov račun, dobio je pristup računu Verizon Interneta tako što se pretvarao da je prvo bio zaposlen u tvrtki, a potom se prebacio i na g. Brennan osobno, izgradivši detaljnu sliku.

U početku mu je uskraćen pristup računalima jer nije znao ime prvog kućnog ljubimca g. Brennan, no kasnije je pozvao rukovatelj koji je promijenio sigurnosno pitanje i PIN.

Koristio je slične metode za pristup računu AOL-a gospodina Brennan i konačno Gamble je mogao pristupiti njegovoj e-pošti, kontaktima, računu za pohranu iCloud i iPadu njegove žene na daljinu.

Izvor: Screenshot/YT

Kompromitirao operacije u Afganistanu i Iranu

Tužitelj Lloyd-Jones izjavio je: “Pristupio je nekim iznimno osjetljivim računima koji se, između ostalog, odnose na vojne operacije i obavještajne operacije u Afganistanu i Iranu”.

Gamble, koji sada ima 18 godina, kasnije je objavio osjetljive informacije na Twitteru i WikiLeaksu i rugao se dužnosnicima, ponekad je koristio hashtag #freePalestine (“oslobodite Palestinu”) tvrdeći kako vlada SAD-a “ubija nevine ljude”.

Meta je bio i tajnik domovinske sigurnosti

Gamble je koristio slične tehnike za hakiranje kućnog broadbanda Jeha Johnsona, tajnika domovinske sigurnosti, i mogao je preslušavati njegove glasovne poruke i slati tekstove s telefona.

Bombardirao je gospodina Johnsona i njegovu ženu s pozivima, pitajući je: “Zar vas plašim?” I ostavljao je poruke sa prijetnjama da će “j… njegovu kćer”, prenosi telegraph.co.uk navode suda.

Jeh Johnson Izvor: USA Today

Hakirao LEAP, kompromitirao djelatnike

Oko listopada 2015., kada je Gamble navršio 16 godina, dobio je pristup Giulianovim kućnim računima pretvarajući se da je šef FBI-a, a koristeći se dobivenim informacijama pristupio je FBI-ovom Portalu za provođenje zakona (Leap).

Leap je software, baza podataka, koju koriste policija, obavještajne službe i pravosuđe u svrhu pristupa povlaštenim informacijama.

To uključuje kriminalističku inteligenciju i detalje o policijskim službenicima i državnih službenima, a Gamble se hvalio: “Ovo mora biti najveći hak, imam pristup svim detaljima koje FBI koriste za sigurnosne provjere”.

FBI je shvatio da je njihov sustav kompromitiran i promijenili su lozinku, ali u jednom trenutku Gamble ju je uspio vratiti i dobio pristup tako što se pretvara da je g. Giuliano u pozivu helpdesku.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.