Vozači oprez! Od sutra je na snazi zimski režim vožnje, što znači da se primjenjuju pravila prilagođena zimskim uvjetima. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, a ako vas policija zaustavi bez adekvatnih guma slijedi vam kazna od 700 kuna. Provjerili smo kakva su pravila u zemljama zanimljivim našim skijašima…

>>> Slovenija

Od 15. studenog sva vozila moraju imati 4 zimske gume dubine profila najmanje 3 mm ili 4 ljetne jednakog najmanjeg profila, ali s pripremljenim lancima u prtljažniku. Nemate li, slijedi kazna od 40 do 300 eura. Niste li očistili snijeg s auta, platit ćete 200 eura, a ako su zbog vaših neodgovarajućih guma morali zatvoriti cestu, kazna je – 500 eura!

>>> BiH

Zimske gume na sva 4 kotača najmanje dubine profila 4 mm ili ljetne jednakog najmanjeg profila, ali također s pripremljenim lancima, obvezne su od 15. studenog. Ne pridržavate li se te obveze, može vas stići kazna od 40 konvertibilnih maraka. Zanimljivo: za vozila iznad 3,5 tona kao zimska oprema propisane su i vreća pijeska do 50 kg te lopata za snijeg.

>>> Austrija

S obzirom na pretežno planinski reljef, ne čudi što 4 zimske gume najmanje dubine profila 4 mm ili 4 ljetne jednakog najmanjeg profila, ali uz pripremljene lance, morate imati već od 1. studenog. Padne li veći snijeg, lanci su obvezni i ako imate zimske gume. Nemate li opremu, kazna je 35 eura, a ugrozite li sigurnost policija vas može olakšati i za 5000 eura!

>>> Njemačka

Zakon kaže da u vrijeme zimskih uvjeta (snijeg na kolniku, poledica) na vozilu moraju biti 4 zimske gume. Zanimljivo: zakon ne naglašava izričito minimalnu dubinu profila, a kaže i da ljetne gume na koje su montirani lanci nisu primjerene za vožnju. Kazna za neuporabu zimske opreme je 40 eura, a u slučaju ugrožavanja prometa najmanje 80 eura. Gornja granica nije propisana…

>>> Italija

Zimska oprema je zakonom obvezna već od 15. listopada u planinskoj pokrajini Aosta, dok u drugim pokrajinama nije određena kalendarski već ovisi o vremenskim prilikama. I na Apeninima vrijedi pravilo o 4 zimske gume s najmanje 4 mm dubokim gazećim slojem ili 4 jednako dobre ljetne, s pripremljenim lancima. Zatekne li vas policija u snijegu i bez opreme, kazna je najmanje 85 eura.

>>>Francuska

Premda nema zakonom određenog datuma od kojeg je obvezno korištenje 4 zimske gume s najmanje 4 mm dubokim profilom ili 4 jednake ljetne s pripremljenim lancima, uvijek treba biti na oprezu, posebno putuje li se u planinska područja. Obveza korištenja nastupa istog trenutka kad nastupe zimski uvjeti, to jest snijeg na kolniku ili poledica, odnosno kad je obvezna uporaba označena znakom. Kazna za vožnju bez zimske opreme 135 eura.

Izvor: Jutarnji

KOmentari

Prati nas i ne propusti ekskluzive!