Ako je vjerovati najnovijem istraživanju kompanije Adguard, inače vrlo popularna GO Keyboard tipkovnica za Android na dnevnoj bazi špijunira svojih 200 milijuna korisnika. Kako se navodi u izvještaju, Go Keyboard usprkos tome što to nije dozvoljeno, prikuplja podatke koje korisnici putem tipkovnice unose, te ih prosljeđuje na jedan od svojih servera povezanih s desecima drugih trackera.

Kad korisnik instalira GO softver, on prikuplja informacije o Google računu, veličini zaslona, verziji Androida i tipu, odnosno model uređaja. Ove informacije GO Keyboard navodno prosljeđuje skupljačima podataka korisnika u svrhu isporuke oglasa.

Adguard na svojim web stranicama nudi dokaze, no za njihovo proučavanje potrebno je nešto više vremena, stoga u ovom trenutku ne možemo suditi GO Keyboard aplikaciji, barem dok se o ovom problemu ne očituje Google, za kojeg u Adguardu kažu da je obaviješten o ovom slučaju prenosi mob

GO KEYBOARD KRŠI I GOOGLEOVE ODREDBE

Čitajući uvjete korištenja tipkovnice objavljene na GO Dev Teamovim stranicama, ustanovljeno je da ovakvo ponašanje tipkovnice krši i njihove vlastite uvjete. Povrh svega, GO Keyboard dijeli osobne podatke odmah nakon instalacije, vrši komunikaciju sa serverima za praćenje, te da ima pristup osjetljivim podacima na mobitelu. AdGuard ističe da je to relativno često ponašanje modernih aplikacija, no zaključuje da takvo ponašanje krši pravila Google Play trgovine.

Unutar Googleovih odredbi o zloćudnom ponašanju stoji zabrana za takve aplikacije. “Aplikacije koje kradu autentifikacijske podatke korisnika, poput korisničkog imena i lozinke, ili one aplikacije koje glume druge aplikacije i web stranice kako bi prevarile korisnike u odavanju osobnih podataka nisu dozvoljene”, stoji u pravilima. AdGuard je pronašao da GO Keyboard dijeli bez dopuštenja korisnika podatke o njihovoj e-mail adresi, jeziku, IMSI (broj pretplatnika mobilne mreže), lokaciji, vrsti mreže, veličini ekrana, android verziji i slično.

Dok se klupko ne odmota, jedino što možemo savjetovati je oprez.

Foto: shutterstock

KOmentari

Prati nas i ne propusti ekskluzive!