Proslava dana takozvane "Republike Srpske"

Predsjednik “”Republike Srpske”” Milorad Dodik izjavio je danas da je “Srpska” zarobljena u BiH od koje nema nikakve koristi, navodeći kao primjer dijela kredita  Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) čije dobivanje koči Federacija BiH (FBiH).”Sama činjenica da smo odavno ispunili sve uvjete za tranše MMF-a govori da smo sposobni da vodimo politiku, za razliku od FBiH koja nije usvojila budžet i to sada predstavlja razlog MMF-u da ne realizira tranše koje je ranije trebao”, rekao je Dodik novinarima u Brčkom, gdje je prisustvovao proslavi “Dana Republike”.

On je naglasio da to moraju shvatiti svi iz međunarodne zajednice, koji, kako kaže, ne mogu uvijek da ignoriraju činjenicu da “Republika Srpska” ostvari i izvrši sve što je dogovoreno sa MMF-om, a drugi to ne urade, čime i “Srpskoj” uskrate benfite.

“Onda neki ambasadori koji se politički angažiraju pokazuju prstom kako stvari ne funkcionaru. Pa, naravno, da ne funkcioniraju kada nam namjerno blokiraju sredstva. Kao na primjer, kada je Republika Srpska bila obavezna da Hagu isporučuje, prema njihovom mišljenju, odgovorne za ratne zločine, što je bio uvjet za povlačenja međunarodnih sredstava, nama ta sredstva nisu puštali, a FBiH jesu”, rekao je Dodik.

Komentirajuči ekonomsku situaciju u “Srpskoj”, Dodik je rekao da je “Srpska” imala povećanje budžeta i da u ovu godinu ulazi sa stabilnim financijama.

“Čak smo i sredstva koja smo dobili od klirinškog duga ostavili sa strane da bi nešto izgradili. Želimo da gradimo objekte kulture. U Banjaluci želimo da napravimo novu zgradu za Narodno pozorište Republike Srpske i neke druge institucije”, rekao je Dodik.

On je istakao da će Srpska surađivati s Vladom Srbije kako bi realizirala brojne projekte.

“U Brčkom ćemo zajedno s Vladom Srbije da pomognemo izgradnju vrtića za što su sredstva već doznačena. Osim toga, pomoći ćemo i nekoliko općina u FBiH, a biće sigurno i još ulaganja u Brčko distrikt. Radimo svoj posao, a FBiH ne želimo da smetamo da i oni realiziraju svoje projekte, ali nama s njihove strane uporno dolaze podmetanja”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da je prije nekoliko godina osnovna teza bila da je “Srpska” bankrotirala, ali da se danas o tome ne govori, jer je” Republika Srpska” uspjela da se konsolidira na bazi vlastitih izvora i održi fiskalnu i financijsku stabilnost.

“Republika Srpska je izvršila sve svoje obaveze 31. decembra 2017. godine” rekao je Dodik.

Povodom navoda medija da bi donedavni pomoćnik zamjenika američkog državnog sekretara za Europu i Euroaziju Hojt Jia trebalo da bude imenovan za novog ambasadora SAD u BiH, Dodik je rekao da misli da je to podvala FBiH.

“Oni bi voljeli da vide njega kao ambasadora. Volio bih i ja, jer bih se onda manje susretao s njim. Sve to govori o tome koliko je Amerika postala neozbiljna kada postavlja čovjeka za ambasadora koji nema dobrodošlicu u BiH”, rekao je Dodik.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!