Srijeda, 1 travnja, 2020

PLENKOVIĆ NALJUTIO VUČIĆA: Zbog ove izjave srpski predsjednik zaprijetio Hrvatskoj

SRPSKI predsjednik Aleksandar Vučić danas je u Beogradu primio europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna. Tom prilikom Vučić je novinarima odgovarao na pitanja o skorašnjem posjetu Hrvatskoj.

“Da sam na Plenkovićevom mjestu, ne bih pokretao to pitanje”

Rekao je da ga je zaprepastilo to što je premijer Andrej Plenković pokrenuo pitanje ratne odštete.

“Da sam na njegovom mjestu, to pitanje ne bih pokretao. Bojim se da Hrvatska po pitanju ratne odštete ne samo da ne može dobiti ništa, nego može mnogo toga izgubiti. To je sve što bih rekao u ovome trenutku. Inače, to bih mogao potkrijepiti tisućama raznovrsnih i veoma teških argumenata”, rekao je Vučić.

>>> PLENKOVIĆ MINIRA DOLAZAK VUČIĆA? Srbi mu ovo neće zaboraviti

Govorio je i o mogućim problemima prilikom ulaska Srbije u EU zbog neriješene granice s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Vučić je rekao kako su “Bošnjaci imali svoje zahtjeve”, a kad je Srbija prihvatila te prijedloge i kada ih je on “dočekao s papirom – tada im ni to što su sami tražili nije bilo dovoljno”.

“Granicu s Hrvatskom da i ne spominjem”, dodao je Vučić.

Sažimajući razgovor s Hahnom, predsjednik Srbije rekao je kako, poslije analize strategije EU-a, 2025. godina Srbiji ne znači jamstvo, ali je “važna kao poticaj građanima da znaju da smo radili bitne stvari, da smo učinili mnogo toga važnog, inače ne bismo bili na putu ka EU-u”.

Podsjećajući kako je od početka procesa eurointegracija “prošlo 18 godina”, Vučić je naglasio kako u međuvremenu mnoga važna pitanja nisu pokrenuta.

“Ušli smo 2014. u ekonomske reforme, izvlačeći zemlju iz bankrota, donijeli smo zakon o radu, uspjeli smanjiti nezaposlenost, uspjele su reforme i fiskalno konsolidiranje i uređivanje javnih financije… Nešto smo napravili i na području vladavine prava, ali dosta toga nismo i moramo još mnogo toga napraviti”, rekao je Vučić.

Srbijanski šef države metaforički je ocijenio kako prepreke pred Srbijom nisu lake. “Pred nama je Himalaja”, rekao je Vučić.

Povjerenik ohrabruje Srbiju

Povjerenik EU-a za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn poručio je u srijedu u Beogradu da je Srbija prvi put dobila vremenski okvir za pristupanje EU-u i da treba iskoristiti tu prigodu, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ocijenio je da 2025. nije jamstvo za pridruživanje Uniji, ali je “snažan poticaj” Srbiji u procesu eurointegracija.

Visoki europski dužnosnik doputovao je u posjet Beogradu samo dan nakon usvajanja nove strategije proširenja EU-a, a na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji poslije razgovora koji su s predsjednikom Srbije trajali sat i pol, za svoj dolazak rekao je kako “nije slučajan” i da “pokazuje posvećenost pristupanju EU-u”.

“Prvi put je Srbija dobila indikativan datum i u tom smislu ima realnu perspektivu u EU-u i jedinstvenu priliku to iskoristiti”, rekao je Hahn.

“Šansa je u rukama Srbije i ona to treba iskoristiti…To je najbolja prilika i najbolja perspektiva za građane Srbije”, naglasio je Hahn, pobrojivši da, među ostalim, slijede promjene na planu vladavine prava i pravosuđa te ostalih prava, ali da te promjene ne smiju biti “samo na papiru”.

Hahn je ponovio dosad više puta izrečeno upozorenje Bruxellesa da EU “neće uvoziti bilateralne sporove”, što za Srbiju znači rješavanje kosovskog problema.

Europska unija, rekao je Hahn, očekuje da Srbija “riješi i primijeni pravno obvezujući sporazum o stabilizaciji s Kosovom”.

“Napravit ćemo sve što možemo kako bismo pomogli”, rekao je Hahn, naglasivši kako se to, među ostalim, odnosi i na “rješavanje, prije svega, pograničnih pitanja sa susjedima”.

Među prvim rezultatima koji se od Srbije očekuju je i “puna normalizacija odnosa s  Kosovom”, rekao je Hahn, pohvalivši Vučića za “hrabrost da pokrene unutarnji dijalog” o Kosovu, te naglasio kako se taj problem ne tiče samo budućnosti Srbije, već i regionalne sigurnosti i mira.

Hahn je ocijenio da su u procesu rješavanja kosovskog pitanja važniji bit i kvaliteta sporazuma Beograda i Prištine nego brzina kojom će on biti postignut.

Europski povjerenik drugog dana posjeta Srbiji sastat će se i o europerspektivama razgovarati s predstavnicima oporbe, medijima i civilnim sektorom.

Hahn je za kraj veljače najavio i novi posjet Srbiji, ali u društvu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom kako bi “zajedno izrazili posvećenost Unije” proširenju i priključenju Srbije EU-u. Hina

Komentari

Komentari