Francuski predsjednik Emmanuel Macron obznanio je novi plan kojim bi se pokušali riješiti socijalni problemi francuskih predgrađa.

Govoreći na francuskoj televiziji, on je rekao kako se tim planom također želi spriječiti “islamistička radikalizacija mladih” koji žive u problematičnim prigradskim četvrtima.

Francuski predsjednik kazao je kako stanovnici rubnih dijelova grada vrlo često prihvaćaju nazadne ideologije i jer im država ne nudi nikakve druge solucije.

“Radikalizacija je izborila mjesto za sebe, dok je istovremeno republika abdicirala od svog”, kazao je Macron, izloživši osnovne zamisli plana koji će detaljno iznijeti u siječnju.

U sklopu plana kojim bi se pomogla “prevencija radikalizacije mladih” zamišljeno je da se pruži podrška kompanijama koje će nezaposlenima iz migrantskih kvartova davati ugovore na puno radno vrijeme.

Macron je osigurao 10 milijardi eura kako bi se popravilo stanje u tim kvartovima.

Također je najavio duže radno vrijeme knižnica te veću financijsku podršku samohranim roditeljima, kao i poboljšanu zdravstvenu zaštitu.

Problemi koji najviše muče francuske siromašne prigradskekvartove su siromaštvo, nezaposlenost i radikalni islamizam, a u Francuskoj su jedna od glavnih društvenih tema.

Macron je u vezi toga nedavno govorio spomenuvši frazu “getoizacija nekih gradskih kvartova”.

Razne francuske vlade pokušavale su tijekom godina riješiti socijalne probleme prigradskih naselja pumpajući u njih milijarde eura.

Ovaj problem doživio je vrhunac 2005. godine, kada je došlo do masovnih prosvijeda u ovim četvrtima i kada je spaljeno na tisuće automobila.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!