Foto: snimka zaslona

Katica Šojat početak rata s tri je malene kćeri i 15-godišnjom sestrom dočekala u selu Bapska. Srpske su snage u njega ušle već početkom listopada 1991, prenosi HRT.

Pakao, pakao evo sad prvi put pričam neke stvari jer mene nitko nikad nije pitao a toga imam za pričati na sate, kaže.

U Bapskoj je prošla križni put. Silovana, obilježena bijelom krpom koju su morali nositi Hrvati, iz sela je izašla u veljači 1992. Put spasa vodio je preko Srbije do Orašja u BiH. Tu se dogodio susret sa ženom koja im je spasila život.

Kad me je vojska htjela vraćati, ona me je s mužem sakrila u potkrovlje kuće, sakrila nas je gore i u svitak zore između dana i noći našla tko će nas čamcem prebaciti do Županje, ispričala je Katica. Silno bi voljela, kaže vidjeti tu ženu.

>>> ‘Upro je prstom u moje pokojno 16-godišnje dijete, najmlađu žrtvu Ovčare. Sada radi u vukovarskom Komunalcu!’

Nakon 26 godina osjeća se, kaže jako uzbuđeno jer želim saznati istinu o sebi. Kad sam bila na tom mom križnom putu, puno stvari se ne sjećam jer sam bila u šoku.

Mara Vincetić rođena je u Donjoj Mahali pokraj Orašja, i sama majka dvoje djece kaže nam – zna što je patnja i životna borba. Tih je ratnih godina žena koja je u Orašju imala salon vjenčanica i piceriju pomagala mnogima, mahom nepoznatima. Tako je i bilo kada je na cesti ugledala izgubljenu ženu.

Katica Šojat uspjela je osobno zahvaliti Mari Vincetić – ženi koja im je spasila život. Prilog o njihovom susretu donosi HRT.

KOmentari

Prati nas i ne propusti ekskluzive!