Kujundžić: U Hrvatskoj ospice nisu opasnost

"Mislim da je rizik mali, ali objektivno postoji i zato je važno razvijati svijest kod roditelja da je neophodno cijepiti djecu", poručio je Kujundžić

Ospice su najčešće kod djece, a kod odraslih najčešće izazivaju veće zdravstvene probleme. Izvor slike: pediatricsofflorence.com

Zbog jačanja pokreta protiv cijepljenja procijepljenost djece protiv ospica u Hrvatskoj u opadanju je zadnjih pet godina, no ministar zdravstva Milan Kujundžić ističe kako je ona još uvijek relativno dobra, pa je malen rizik od širenja te bolesti iz susjedne Srbije, gdje su u zadnjih mjesec dana od ospica preminule dvije osobe.

“Mislim da je rizik mali, ali objektivno postoji i zato je važno razvijati svijest kod roditelja da je neophodno cijepiti djecu”, poručio je Kujundžić u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade.

Pritom je istaknuo kako je puno manji rizik cijepiti dijete nego ga ne cijepiti, te pozvao roditelje da poštuju rezultate svjetske medicine.

Cijepljenje u padu
Po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, procijepljenost djece u Hrvatskoj u padu je u zadnjih pet godina, prvenstveno u predškolskoj dobi – do prije šest godina protiv ospica, rubeole i zaušnjaka bilo je cijepljeno 95 posto djece, a sada ih je 89,7 posto.

Najveći pad procijepljenosti djece protiv tih bolesti zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, no Kujundžić smatra da je i tamo još uvijek “u granicama prihvatljivog”, pa smatra kako “uistinu nema mjesta za zabrinutost”.

Zarazna bolest, najčešće kod djece
Ospice su zarazna bolest koja se širi kapljično, a posebno opasne mogu biti za malu djecu koja još nisu cijepljena.

U ekstremnim slučajevima mogu izazvati teške zdravstvene posljedice pa i smrt, stoga zdravstveni djelatnici zadnjih tjedana upozoravaju na opasnost širenja “pomodnog trenda” među roditeljima koji ne žele cijepiti svoju djecu.

Epidemija kod susjeda
U Srbiji je nedavno od ospica umrlo dvoje ljudi – dvogodišnje dijete preminulo je zbog komplikacija poslije zaraze virusom protiv kojeg nije bilo cijepljeno, a prije toga je od ospica preminuo i 30-godišnji muškarac.


Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.