Sve je više detalja koji potvrđuju kako je iskaz Gordane Getoš Magdić iznuđen pod prisilom i uz velike ucjene i prijetnje!

Na Županijskom sudu u Zagrebu održano je još jedno ročište na suđenju Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991. Ročište se odnosilo na događanja u PU osječko-baranjskoj u drugoj polovici 2006. godine kada je pribavljan sporni iskaz Gordane Getoš Magdić. Saslušana su dva svjedoka. Jedna od svjedokinja bila je kćerka trećeoptužene Gordane Getoš Magdić Laura, a veći je dio ročišta svjedočio policijski inspektor Željko Mažar iz PU osječko-baranjske.

MALODOBNO DIJETE OD SEDAM GODINA DOVELI U POLICIJU BEZ PREDSTAVNIKA CENTRA ZA SOCIJALNI RAD

“Ja sam u vrijeme uhićenja moje mame Gordane Getoš Magdić imala sedam godina i sjećam se da mame nije bilo dva dana i rekli su mi da je otišla poslom u Zagreb. Nakon dva dana mi je tata rekao da su nas pozvali u policiju da idemo vidjeti mamu na posao. Tata me je pješice odveo do zgrade policije i on nije ušao u zgradu, već je po mene došao jedan djelatnik policije i odveo me na prvi ili drugi kat u ured jednog gospodina kojeg sam kasnije po slici iz medija prepoznala po imenu Faber.

U uredu mi je on pokazivao slike od svoje djece, od kćerke, te smo pričali o školi. On me je odveo i kod mame, te mi je mama kada sam ju vidjela izgledala uobičajeno sređena i vesela i rekla mi je da ima posla i da ne može sada sa mnom doma. Sjećam se da je bila našminkana. Taj gospodin kada me vodio njoj nije mi kao razlog naveo ništa posebno”, rekla je Laura Magdić.

 

To je jedan očiti pritisak vlasti na optuženu da mora govoriti ono što oni očekuju, odnosno što oni hoće ili što se pripremilo, smatra Antun Babić, odvjetnik trećeoptužene Gordane Getoš Magdić.

Doznalo se danas doista puno detalja, a u vezu su ponovno dovedeni tadašnji načelnik PU osječko-baranjske Vladimir Faber i tadašnji odvjetnik trećeoptužene Gordane Getoš Magdić Radoslav Arambašić.

DOGOVOR IZMEĐU FABERA I BAJIĆA!

Između ostaloga, u svom je svjedočenju Mažar kazao kako su Faber i Arambašić pokušali dogovoriti sve kako bi se sve svalilo na prvooptuženog Branimira Glavaša. Zauzvrat je Faber Arambašiću kazao kako je “njegova klijentica sigurna”.

Sanja Sarnavka , predsjednica udruge B.A.B.E. je navodno   imala svoje prste u aferi . Prisjetimo se kako je bila snimljena od strane optužene kako vrši pritisak na nju da lažno svjedoči. Nije poznato dali je Sarnavka bila pozvana kao svijedok ili možda kao optuženica.

Antun Babić rekao je kako je svjedočenjem gospodina Mažara sud dobio određena saznanja da je doista u pitanju bila jedna smišljena akcija oko uhićenja Branimira Glavaša i svih ostalih, i kako je to unaprijed i smišljeno i odrađeno.

“To nam je vrlo vjerno danas opisao svjedok Mažar koji je slučajno sjedio pored vrata tada načelnika Fabera, i čuo razgovor Fabera i Arambašića, gdje Faber govori Arambašiću: “sve je dogovoreno, natovarit ćemo Glavašu, a tvoja klijentica će proći”, nije rekao kako ali je pretpostavljao blaže”, rekao je odvjetnik Babić te dodao kako iz toga zaključuje da postojao dogovor između Fabera i tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Bajića.

Upitan hoće li, ukoliko obrana dokaže kako je iskaz Gordane Getoš Magdić iznuđen pod prisilom i uz velike ucjene i prijetnje pasti cijela optužnica, odvjetnik Babić rekao je kako znaju da je to ključna činjenica i za to pokušavaju sudu pružiti dokaze. Očekuje, i smatra to jedino pravno ispravnim, da sud donese rješenje kojim proglašava iskaz Gordane Getoš Magdić dan u policiji kod istražnog suca nezakonitim.

Odvjetnik prvooptuženog Branimira Glavaša Dražen Matijević nakon ročišta bio je iznimno zadovoljan.

“S obzirom da mi činjenice o kojima su današnji svjedoci iskazivali znamo od samog početka ovog postupka, one za nas nisu bile tajna, jedino što je Vijeće koje je prvo sudilo u ovom predmetu odbilo sve naše prijedloge koji su bili usmjereni na dokazivanje da se radi o nezakonitim, a što je najvažnije neistinitim dokazima”, rekao je Matijević koji je dodao kako vjeruje da će se to u ovom postupku utvrditi, a na Državnom odvjetništvu je onda da vidi ima li ikakvih zakonitih i vjerodostojnih dokaza.

“Očekujemo ili odgovarajuće prijedloge ili odustanak od optužnice!”, zaključio je Matijević.


Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!