Zastupnici slovenske opozicijske lijeve stranke u utorak su u zgradu parlamenta uveli sirijskog izbjeglicu, kako bi spriječili njegovu deportaciju, što je izazvalo različite reakcije, no oni tvrde da su djelovali prema svojoj savjesti.

“Do ovoga nije trebalo doći, ali smo postupili u skladu sa svojim načelima, i to bi vladajući trebali dobro znati”, kazao je Miha Kordiš iz stranke Udružena ljevica.

On je u jutarnjim satima, zajedno sa svojim stranačkim kolegom, sirijskog izbjeglicu Ahmada Shamieha doveo pred zgradu parlamenta i uveo ga onda u sobu njihovog stranačkog kluba, u koju policija nema pristupa.

Kordiš kaže da tako imigranta, koji je u Sloveniju došao prije 20 mjeseci žele zaštititi od “samovolje” ministrice unutrašnjih poslova Vesne Gjerkeš Žnidar, jer ga ona želi deportirati u Hrvatsku, nakon što mu je azil odbijen u Sloveniji, a prije toga i u Austriji.

Njihov je potez naišao na različite reakcije, pa neki zastupnici smatraju da bi Vlada, koja na to ima diskrecijsko pravo, mogla odlučiti da se Sirijcu odobri produženi boravak.

Iako su slovenski sudovi već presudili da on nema pravo na azil, zastupnici smatraju da ga treba zatražiti u Hrvatskoj, iz koje je ušao u Sloveniju.

Potezom opozicijske stranke razočaran je slovenski premijer Miro Cerar, koji u njoj vidi politički publicitet stranke krajnje ljevice pred parlamentarne izbore iduće godine.

“Njihov je postupak nedopustiv, jer živimo u pravnoj državi, gdje treba poštovati odluke sudova i vladavinu prava. Tu se već radi o predizbornoj kampanji”, kazao je Cerar.

Njemu je posebno zasmetalo što je akcija izvedena u vrijeme kad je parlament raspravljao o budžetu za iduće dvije godine.

 

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!