Nova vladajuća koalicija u Berlinu obećava „još snažniju podršku“ za ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU. Ipak, Njemačka neće gledati kroz prste državama u toj regiji, kaže za DW njemački zastupnik Josip Juratović.

Njemačka je na korak do sastavljanja nove vlade nakon što su kršćanski demokrati (CDU/CSU) Angele Merkel i socijaldemokrati (SDP) postigli dogovor o načelima vladajuće koalicije. U koalicijskom ugovoru dvije najveće njemačke stranke najavljuju da će Njemačka pružiti „još snažniju podršku” reformama na Zapadnom Balkanu i naglašavaju važnost proširenja Europske unije.

Njemački zastupnik hrvatskog podrijetla, socijaldemokrat Josip Juratović kaže za DW da je svima u Njemačkoj jasno da se proces ulaska u EU mora ubrzati: „S obzirom na činjenicu da se već od početka ovog stoljeća, dakle od 2001. ili 2002, govori o perspektivi Zapadnog Balkana za ulazak u Europsku uniju, a u međuvremenu je sada već 2018., mislim da je jako bitno da se konačno taj pristup Zapadnog Balkana Europskoj uniji realizira, a ne da se samo govori o perspektivi.”

Zakoni nisu dovoljni

U isto vrijeme, koalicijski ugovor naglašava da će balkanske zemlje morati „u potpunosti ispuniti kriterije” Bruxellesa. „Kada se radi o proširenju EU-a temeljitost nam je važnija od brzine”, kažu predstavnici buduće velike koalicije. Uvjeti za ulazak u Europsku uniju su „sveobuhvatne, trajne i nepovratne reforme u cilju izgradnje vladavine prava, kao i borba protiv organiziranoga kriminala i korupcije”.

Karte Balkan EU-Länder Nicht-EU-Länder ENGZemlje Zapadnog Balkana kao otok unutar EU-a.

Berlin „neće gledati kroz prste” vladama balkanskih država, podsjeća Juratović. Glede reformi, neće biti dovoljno samo donositi zakone, već će biti neophodno „provoditi ih u djelo, kako bi se suzbila korupcija i, što je vrlo bitno, da se uspostave dobrosusjedski odnosi, dakle da se sva granična pitanja koja su još otvorena iz devedesetih godina što prije riješe kako bi se moglo normalno raditi na društveno-političkoj perspektivi te regije”, dodaje Juratović.

Stabilan Balkan – stabilna Europa

Njemačka i cijela Europska unija znaju da je balkanska regija važno i osjetljivo područje, podsjeća Juratović, koji je zastupnik SPD-a u Njemačkom Bundestagu od 2005. godine. „Ta regija Zapadnog Balkana je neka vrsta otoka unutar Europske unije, koji s vremena na vrijeme može donijeti određene opasnosti kroz globalna pitanja, globalne odnose, strateška pitanja Rusije, Kine, Amerike, Turske.” Zbog toga, stabilnost Balkana u „isto vrijeme znači stabilnosti i sigurnost Europske unije”, zaključuje Josip Juratović.

A. Janković/D. Janjević/D.W.

Reci Ne ovakvima, preuzmi aplikaciju

Priznajem.Hr

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!