Suverenistička stranka Alternativa za Njemačku pozvala je na povratak pola milijuna sirijskih imigranata koje žive u Njemačkoj te je navela da je rat skoro završen i da je sirijski predsjednik Bashar al-Assad pozvao izbjeglice da se vrate kući.

To je prvi prijedlog te stranke od kada je ušla u Donji dom njemačkog Parlamenta, nakon općih izbora održanih krajem listopada, prenosi Reuters.

U prijedlogu AfD-a se navodi da bi nova njemačka vlada odmah trebala početi pregovore sa sirijskim vlastima povodom vraćanja imigranata.

“Taj sporazum bi trebao osigurati da povratnici budu prihvaćeni u Siriji i smješteni u sigurnim zonama”, naveo je AFD u priopćenju, koje su potpisala dva stranačka lidera Alexander Gauland i Alice Weidel.

Ranije je sirijska vojska proglasila pobjedu nad oružanom grupom Islamska država Irak i Levant, navodeći da je oduzimanje posljednjeg grada iz ruku pripadnika ISIL-a označilo kraj njihove trogodišnje vladavine u dijelovima Sirije.

AfD je nakon ovogodišnjih izbora u Njemačkoj prvi put, kao treća najjača stranka, ušla u Bundestag.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!