Viši sud u Beogradu izreći će danas prvostupanjsku presudu sedmorici optuženih za paljenje Ambasade Sjedinjenih Američkih Država 2008. u Beogradu nakon mitinga “Kosovo je Srbija”.

To će biti druga prvostupanjska presuda, s obzirom na to da je prvu prošle jeseni ukinuo Apelacijski sud zbog nerazumljivosti i proturječnosti i naložio ponavljanje suđenja.

I na novu presudu tužilaštvo i obrana imat će se pravo žaliti Apelacijskom sudu, koji treba donijeti pravosnažnu odluku.

Tužilaštvo je u završnoj riječi predložilo Sudu da optužene proglasi krivim i osudi za teško krivično djelo protiv opće sigurnosti, dok je obrana tražila oslobađanje od optužbi.

Nakon prvog suđenja ukinutim djelom presude optuženi su bili osuđeni na uvjetne kazne od šest do deset mjeseci zatvora, dok je za nekoliko optuženih Apelacijski sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Na optuženičkoj klupi na ovom ponovljenom suđenju su Dejan Vučković, Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović, Filip Backović, Dragan Marinkov, Marko Novitović i Milan Tomas.
Oni su optuženi da su ispred objekta Ambasade SAD-a “opće opasnom radnjom izazvali opasnost za život i tijelo ljudi i imovinu većeg obujma”.

Terete se da su nakon mitinga ispred Skupštine Srbije “Kosovo je Srbija” oko 18:30 organizirano došli do američke ambasade i gađali je kamenjem, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD-a u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića.

Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u osiguranju tokom i nakon mitinga, Više javno tužilaštvo u Beogradu u ožujku je podiglo optužnicu protiv pet policijskih službenika koje tereti za krivična djela “teško djelo protiv opće sigurnosti i zloupotreba službenog položaja”.

Optužnica je proslijeđena sudu 8. ožujka i u toku je njeno preispitivanje.

Reuters

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!