Arapski  investitori financirali su izgradnju naselja sa 360 vila, umjetnim jezerom, halal supermarketom i džamijom, a nekretnine mogu kupiti samo Kuvajćani, za 150.000 eura. Naselje se nalazi pored Tarčina, koji se pak nalazi 30 kilometara zapadno od Sarajeva.

U toj enklavi službeni jezik je arapski. Lokalno stanovništvo nema pristupa, osim onih koji rade kao sluge na održavanju. U većini kuća nalaze se žene i djeca kuvajtskih biznismena, koji se drže podalje od lokalnog stanovništva.

Tarek Al Khaja, suvlasnik agencija za nekretnine Al Suwaidi i Al Khaja, kaže da su arapi ludi za Bosnom. „Ljude privlači prirodna ljepota,prisutnost islama i toplina lokalnog stanovništva. Osjećaju se dobrodošli.“

Kompleks ima jako osiguranje, i opasan je zidovima. Jedan od zaposlenika kaže: „Vlasnici se ne žele miješati sa lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoju tradiciju i običaje, popitanju oblačenja, ponašanja i molitve, te ne žele da ljudi bulje u njih.

Izvor/VIdeo 

 

 

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!