Uoči blagdana Stepinčeva, a u povodu 20. obljetnice proglašenja nadbiskupa Alojzja Stepinca blaženim, u dvorani Sisačke biskupije u četvrtak je predstavljena knjiga britanskog povjesničara, publicista i novinara dr. Robina Harrisa, “Stepinac njegov život i vrijeme”.

Hrvatsko izdanje ove knjige, čiji je nakladnik Školska knjiga, obogaćeno je dodatnom biografskom građom pa se smatra prvom cjelovitom biografijom Alojzija Stepinca. Englesko izdanje knjige objavio je Gracewing Publishing. Na hrvatski jezik knjigu je preveo Vedran Pavlić, a nakladnik ju je predstavio na Interliberu 2016.

Prema riječima autora Harrisa, koji je ujedno i predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a bio je i savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher, Stepinac je ranije bio predmet političke manipulacije. U vrijeme komunističkog režima, a i danas iz Srbije i Srpske pravoslavne crkve, mnogo je otužbi na njegov račun. Prema mišljenju Harrisa, koji je četiri godine istraživao njegov život i djelovanje, upravo zbog čvrstih stajališta SPC-a u mješovitoj komisiji, koja je završila rad, stajališta nisu usaglašena, pa nije ostvarena suglasnost o nadbiskupovoj kanonozaciji.

“SPC uporno tvrdi kako je Stepinac odgovoran za ustaške zločine, čime su stavili veto na njegovu kanonizaciju. Takvo je stajalište, međutim, dio šireg političkog projekta, pa iznenađuje što Kaptol i Vatikan o tome šute. Knjiga je moj odgovor na sve neopravdane napade na nadbiskupa, a pisao sam je u želji da se čuje istina”, dodao je autor.

Harris je spomenuo kako je u arhivama pronašao dokumente o tome kako je Stepinac sudjelovao u spašavanju oko 7000 djece, ratne siročadi, s Kozare. Bez pomoći nadbiskupa, rekao je, ni humanitarka Dijana Budisavljević ne bi uspjela u njhovom spašavanju. Govorio je i o prosvjedu nadbiskupa kod poglavnika Pavelića zbog pokolja Srba u Glini i drugim mjestima, te o odnosu Stepinca prema nacistima, ustašama, komunistima i Srbima.

Predstavljajući autora, predsjednik NO Školske knjige dr. Ante Žužul je podsjetio kako je Harris u svom publicističkom radu u Hrvatskoj, gdje trenutačno živi, dao golem doprinos u demistifikaciji povijesnih laži.

Sisački biskup Vlado Košić izrazio je zadovoljstvo što se na ovaj način obilježava Stepinčevo, koje slave i dvije župe Sisačko-moslavačke županije, u Budaševu i Kutinskoj Slatini. Ujedno je uputio poruku političarima demokrašćanima da se moraju ponašati više kršćanski.

Predstavljanje knjige svojim su nastupom uveličale članice ženskog pjevačkog ansambla “Dunje” iz Kutine.

Na spomendan bl. Alojzija Stepinca u subotu 10. veljače zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodit će središnje euharistijsko slavlje u 19 sati u zagrebačkoj katedrali, najavljuje IKA.

Ove godine navršava se 20. obljetnica od proglašenja blaženim kardinala Stepinca stoga će se u misnom slavlju posebno zahvaliti Gospodinu za dar blaženika našem narodu te moliti za što skoriju kanonizaciju.

Svečanim euharistijskim slavljem zaključit će se peto i posljednje sinodsko zasjedanje te zahvaliti Gospodinu za dar Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Molit će se i da plodovi Sinode, produbljivanjem crkvenog zajedništva i boljim upoznavanjem otajstva Crkve, budu vidljivi u Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Istog dana slavit će se mise u 7, 8, 9, 10 i 11.30 sati.

U 14 sati bogoslovi Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa upriličit će uz grob blaženog Alojzija Stepinca molitveni susret, svetu uru preminuća, tijekom koje će riječju i pjesmom obnavljati trenutke Blaženikova prijelaza u vječnost.

Trodnevna duhovna priprava za proslavu spomendana bl. Stepinca bit će od srijede 7. do petka 9. veljače u 18 sati u zagrebačkoj prvostolnici.

 

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!