OBRAĆENJE Marin Ivanović – Stoka: stara škola kreka iz tame u svjetlo

“Shvatio sam da mi samo Bog može pomoći, da nema drugog načina. Iskreno sam molio Boga i otišao sam u Cenacolo. Jako mi se svidjelo ono što je majka Elvira rekla – Cenacolo ne liječi drogu nego uzroke zbog kojih se drogiramo. To mi je bilo izvrsno”

Izvor: yt/screenshot

Vrijeme u kojem danas živimo karakterizira razmahanost zla. Nasilje, ovisnosti, ubojstva, kriminal. U toj silnoj tami koja se nadvila nad čovječanstvom samo jedan tračak svjetla pobudi nadu i inspirira mnoge na odupiranje zlu. Još jedno predivno obraćenja dogodilo se u našoj neposrednoj blizini. Radi se o poznatom hrvatskom reperu Marinu Ivanoviću – Stoki.

Reper Marin Ivanović Stoka, jedan od glavnih predstavnika “zagrebačke škole” hip-hopa koja je sredinom 1990-ih napravila pravu malu revoluciju

na glazbenoj sceni, već dulje je vrijeme u javnosti bio poznatiji po svojoj borbi s ovisnošću o narkoticima nego po svojoj glazbi.

Stoka je 2007. po prvi put završio u komuni za odvikavanje, gdje se borio s ovisnošću o kokainu. Nakon izlaska iz nje Stoka se neko vrijeme bavio raznim show-business angažmanima, da bi početkom 2010. opet pao u ovisnost i završio ponovno u komuni.

Treći put je otišao u komuni u Španjolskoj gdje je otišao početkom 2013. Ono što je ovaj put, kako se čini, drugačije jest vijest da je Stoka u svojoj borbi za slobodu protiv ovisnosti odlučio potražiti pomoć Boga i Njemu predati inicijativu u ruke.

“I da kažem da sam napisao deset pjesama na vjersku tematiku i prilično sam siguran da po povratku slijedi i jedan takav album a u budućnosti i više njih, Bog daje rime gangsta, vrijeme je da počnem i njega slavit kroz rep, zaslužio je svime to i zadužio me da se i pozitivnim riječima, rep propovjedanjem rekao bi obratim ekipi, te kroz zg gangsta flow širim dobro i ljubav. Amen”, napisao je tada Ivanović na svom Facebook profilu.

Njegovo ispovijedanje vjere na društvenoj mreži uslijedilo je nakon što je Stoka iz Španjolske postao i par pjesama o Bogu. Jednu od njih tada je Ivanović posvetio svojim prijateljima i fra Zvjezdanu Liniću. Pjesme su napisane u stilu karakterističnom za njegov reperski stil: izravne i iskrene, a u njima dominiraju motivi zahvalnosti Bogu.

Izvor: facebook

Marin Ivanović nedavno je gostovao u televizijskoj emisiji “Na kavi kod Doris” i ponovno progovorio o svojoj borbi s narkoticima i obraćenju.

“Bog mi je pomogao jer me očito sačuvao za nešto drugo. Drugi su umirali i živjeli kao biljke, a Bog je imao neki drugi plan za mene. Možda upravo plan da ovdje sjedim s tobom, svjedočim i da kažem da vjerujem u njega”, rekao je Ivanović u emisiji voditeljici Doris Pinčić Rogoznici.

Pričao je o tome kako je prošao kroz sve moguće komune i terapije, ali da nije bio doista izliječen dok nije otišao u Cenacolo. Tamo nije išao dok doista nije bio spreman ostaviti drogu.

“Shvatio sam da mi samo Bog može pomoći, da nema drugog načina. Iskreno sam molio Boga i otišao sam u Cenacolo. Jako mi se svidjelo ono što je majka Elvira rekla – Cenacolo ne liječi drogu nego uzroke zbog kojih se drogiramo. To mi je bilo izvrsno”, prisjeća se reper koji je rekao i da je prije obraćenja imao poštovanja prema Bogu.

“Uvijek sam poštivao Boga. Rođen sam na dan prvog ukazanja u Međugorju”, rekao je i dodao: “Sada sam dobro i daj Bože da ovako i potraje. Puno puta sam rekao da sam se izliječio od ovisnosti, ali sam se ‘opekao’. Ali, dragome Bogu hvala, sada je
dobro i nadam se da će tako i ostati.”

Ispričao je i kako priprema novi album i kazališnu predstavu koja treba progovoriti o njegovu iskustvu.

Komentirao je i temu emisije koja je govorila o predbračnoj čistoći i svjedočanstvo bračnog para Marine i Marka Pranjić koji je govorio o tome.

“Nema svatko snagu živjeti čistoću i nema svatko dar spoznati koliko je to važno. Mediji nam nameću izopačenost i nema više onih tradicionalnih vrijednosti. A čistoća je jedna od tih istinskih vrijednosti. Volio bih da sam snažniji i ustrajniji u tome, ali trudim se biti bolji”, iskreno je poručio Stoka.

Ivanović je povezan sa zajednicom Srce Isusovo, a napravio je i pjesmu o molitvi krunice na Kamenitim vratima.

Nedavno se na internetu pojavila i vijest kako je Stoka iznenadio svoga vjernog “fana” i prijatelja Marka Mađara iz Vinkovaca kojemu se pojavio na kućnim vratima na dan njegova rođendana.

Marko boluje od cerebralne paralize, ali svoj životni križ prihvaća s radošću i vjerom. On i Ivanović redovito se čuju telefonom, prvi put su se susreli prije nekoliko mjeseci, a nedavno ga je reper iznenadio za rođendan.

Kako je pisao portal 24sata, “mladi Vinkovčanin nedavno je glazbenika u potpunosti razoružao kad mu je rekao da će se moliti za njega u Međugorju”.

“Činiti dobro je lijek, nekad je važno staviti sebe na drugo mjesto. Nisam mu morao ništa donijeti, ali htio sam. U našem odnosu više dugujem ja njemu nego Marko meni”, citirali su Ivanovića mediji.

Kako je obraćenje utjecalo na Marina Ivanovića, zvanog “Stoka” svjedoči i njegov novi album “Stara škola kreka iz tame u svjetlo”. Osim ovog albuma koji je svojevrsno svjedočanstvo ovog obraćenog hrvatskog repera, Stoka se odlučio i na predstavu, a najavu za predstavu donosimo i ovdje:

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.