Na današnji dan 1983. sveti Ivan Pavao II. posjetio je svog atentatora u zatvoru

Ivan Pavao II. je treći metak, koji ga, nije pogodio (jedan ga je metak pogodio u trbuh, a drugi u ruku) darovao fatimskom svetištu. Metak je zatim ugrađen u krunu Gospina kipa u Fatimi.

Papa Ivan Pavao II., susreće Mehmeta Ali Agcu, u Agcinoj zatvorskoj ćeliju u Rimu, 27. prosinca 1983. godine. Vatikan kaže da je tučin koji je 1981. g. pucao i ranio svetog Ivana Pavla II. položio cvijeće na grobu u Bazilici Svetog Petra (Associated Press)

Dana 27. prosinca 1983. papa Ivan Pavao II. posjetio je u zatvoru Mehmeta Alija Ağcu, atentatora koji ga je pokušao ubiti 1981. godine. Naime, Ağca je na papu izvršio atentat na Trgu sv. Petra u Vatikanu, upucavši ga više puta pištoljem kalibra 9 milimetara.

Papa je tada jedva preživio ranjavanje, a ostatak života imao je zdravstvenih poteškoća. Unatoč svemu tome oprostio je svom atentatoru.

Papa je posjetio Mehmeta Alija Ağcu u rimskom zatvoru. Razgovarali su privatno, a na kraju posjeta Ağca je navodno papi poljubio prsten. Zanimljivo je da su razvili i prijateljstvo. Naime, papa je zamolio talijanskog predsjednika Ciampija za Ağcino pomilovanje i ovaj je na kraju doista pušten iz talijanskog zatvora.

Papa je bio i u kontaktu s Ağcinom obitelji (sastao se s njegovom majkom, a kasnije i bratom). Za vrijeme papine bolesti Ağca mu je poslao pismo s dobrim željama. Kad je papa umro, Ağca je izrazio duboko žaljenje. Tvrdio je da su se za vrijeme susreta u zatvoru 1983. on i papa pobratili.

Sveti otac sakrio treći metak
Ljudi u papinoj blizini u trenutku atentata uzeli su metak s poda papamobila. Ivan Pavao II. pohranio je taj metak u Vatikanu do 1984.

Godinu dana nakon atentata, 13. svibnja 1982., otišao je u Fatimu zahvaliti Gospi što nije bio smrtno pogođen. Papa Wojtyla bio je uvjeren da mu je život spasila Gospa Fatimska, jer se upravo 13. svibnja 1917. prvi put ukazala vidjelicama u tom mjestu u Portugalu.

“Jedna je ruka ispalila metak, a druga ga je vodila” – izjavio je Ivan Pavao II. uvjeren kako je Gospa Fatimska bdjela nad njegovim životom.

Ivan Pavao II. je treći metak, koji ga, nije pogodio (jedan ga je metak pogodio u trbuh, a drugi u ruku) darovao fatimskom svetištu. Metak je zatim ugrađen u krunu Gospina kipa u Fatimi.

Još se ne zna razlog atentata
Ali Agca je pobjegao iz turskog zatvora četiri dana prije dolaska Ivana Pavla II. u Tursku i najavio pismom da će ubiti čelnika kršćana. Tada nije uspio u nakani, ali je zatim planirao pucati na papu u Rimu.

Do dana današnjeg još nije poznata njegova pozadina, odnosno je li netko naručio Wojtylino ubojstvo ili je napad bio čin jedne mentalno poremećene osobe. Ali Agca je na ročištima „glumio“ mentalno poremećenu osobu te je između ostalog izjavio kako je on Isus Krist.

 

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.