Građanski savez BiH: ‘Milorad Dodik je prijetnja, spremite Bošnjake na rat!’

Zbog izjava srbijanskog generala Ljubiše Dikovića i informacije da se Srbi naoružavaju, GS poziva na reakciju Federalnih vlasti i spremanje stanovništva na rat!

Građanski savez. Izvor: vijesti.ba

Dnevnik.ba prenio je izjavu predstavnika Građanskog saveza BiH koji smatra da je mir u Bosni i Hercegovini ugrožen kao nikada od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Zbog izjava srbijanskog generala Ljubiše Dikovića i informacije da se Srbi naoružavaju, GS poziva na reakciju Federalnih vlasti i spremanje stanovništva na rat!

Naime, izvješće Žurnal.info, koji je potvrdio ministar sigurnosti Dragan Mektić, o dolasku paravojnih formacija iz Srbije je nažalost dokaz da je raspad pravnog poretka uspostavljenog u Daytonu počeo.

“Mi u GS-u bismo bili jako sretni da možemo javnosti poručiti da mirno spava i da će sve biti u najboljem redu. Međutim, s obzirom na povijest naše zemlje i dokazano zločinačke namjere susjeda, takvo nešto ne možemo reći.

Pravni poredak u kojem živimo u zadnje 22 godine ovisi od spremnosti velikih sila koje su jamčile njegovu provedbu, posebno njegov sigurnosni i vojni aspekt. S obzirom da su međunarodne snage na povijesnom minimumu i da nemaju kapacitet, niti želju da se suprotstave paravojnim formacijama koje režim Milorada Dodika koristi kao pretorijansku gardu, važno je da oni koji vole BiH budu spremni na najgori i nažalost, najrealniji scenarij”, kažu u GS-u.

U tom smislu, GS poziva vladajuće stranke, posebno SDA koja ima kontrolu nad ključnim polugama vlasti, da počnu sa pripremama za zaštitu života i imovine stanovništva. Pozivamo ih da počnu dizati kapacitete Federalne uprave policije i MUP-ova županija u kojima HDZ nema kontrolu.

“Važno je da javnost ima u vidu da su Oružane snage BiH nažalost gotovo u potpunosti podijeljene i neutralizovane.

Konačno, potrebno je da spalimo iluzije o tome kako će neka od zapadnih zemalja uraditi bilo šta da nam pomogne u odbrani od onoga što smo imali priliku gledati na ulicama Banje Luke 9. januara kada su Milorad Dodik i njegova bulumenta slavila genocid.

Na kraju, pozivamo SDA da shvati da su međunarodne okolnosti potpuno drugačije nego u periodu od kraja rata do prije nekoliko godina. Potrebno je da dio novca koji su pokrali od naroda počnu trošiti na lobiranje zapadnih vlada s ciljem spriječavanja da nam se u najmanju ruku uvede novi embargo na oružje kao što je to bio slučaj 1991. godine”, poručuju iz GS-a.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.