Karta pismenosti Kraljevine Jugoslavije 1930. godine: egzodus, istrebljenje, kolaps.

Neka ova karta bude opomena hrvatskim političarima, hrvatskim moćnicima, ali i svim domaćim i stranim ulagačima. Pomozite Slavoniju!

Izvor: reddit

Nedavno sam na internetu naletjela na kartu pismenosti Kraljevine Jugoslavije iz 1930. godine, uz tumač na karti piše da se radi o popisu stanovništva napravljenom “31. marta 1931. godine”.

Izvor: reddit

Posebno me zaintrigirala vrtoglava promjena koja se dogodila u strukturi stanovništva od te davne 1930. do danas.

Nije najbolje vidljivo, ali crvena boja označava visoku pismenost, dok bijela pokazuje nisku. Slavonija koja je danas raseljena, ratom uništena, gospodarski slomljena nekad je bila nositelj pismenosti i kulture jednog naroda. Iako će mnogi reći kako se vremena mijenjaju i ne može se više živjeti od poljoprivrede, to nije istina. Ratom uništena Slavonija je bio strateški potez. Nije Slavonija “platila” zašto što je, eto, na ruku Srbima, nekako najbliža, platila je jer je nosila identitet napadnutog naroda. Ne umanjujem ulogu drugih dijelova Hrvatske, ali ako koji dio Hrvatske trebamo pomagati i poticati obnovu i izgradnju to je Slavonija.

Neka ova karta bude opomena hrvatskim političarima, hrvatskim moćnicima, ali i svim domaćim i stranim ulagačima. Pomozite Slavoniju! Onaj tko opet stavi taj moćni stroj u pogon, spasit će cijelu Hrvatsku. Slavonija može sama nositi hrvatsko gospodarstvo, ali jbg treba se potrudit. Poljoprivreda iziskuje puno truda i vremena, a također i puno ljubavi. Zato se Hrvati više okreću turizmu i brzoj zaradi. Ako nam snaga bude eksponencijalno rasla (u vrijeme sezone), eksponencijalno će i padati (van sezone).

Vrijeme je da svi skupa stisnemo zube i krenemo u realizaciju nečega što će biti dugoročno. Umjesto da država, ne pomaže, nego barem “ne odmaže” Borovu i Đuri Đakoviću puno bi napravila. Ali realno stanje nažalost nije takvo…

I na koncu da se vratim na kartu – zašto smo dozvolili da ovo crvenilo sjevera postane anemično i zašto nitko nije stalo do toga da mu se povrati boja…

Za priznajem.hr: Cereal

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.