Dr. Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba gostovao je u HRT-ovom Intervjuu tjedna.

“Institut je osnovan početkom ove godine na inicijativu nekolicine nas koji se bavimo problematikom upravljanja javnog znanja više od jednog desetljeća svjesni činjenice da se u Hrvatskoj i međunarodnom javnom prostoru događa veliki broj procesa i aktivnosti, a koji su usmjereni na ugrožavanje vitalnih hrvatskih nacionalnih interesa.

Stoga smo ponukani aktivnostima unutar EU i NATO saveza odlučili pokrenuti ovaj institut koji bi trebao biti jedno od referentnih mjesta u Hrvatskoj za povezivanje naše stručne javnosti s međunarodnom stručnom javnošću prvenstveno iz kruga zemalja EU i NATO saveza kako bi se zajedno suočavali s novim sustavom prijetnji iz hibridnih domena”, rekao je Akrap te pojasnio kako su oni udruga građana te da u institutu nema nijednog zaposlenog.

“Mi smo svi volonteri i radimo na način da usklađujemo svoje mišljenje, dogovaramo se, promišljamo i pišemo određene dokumente i držimo predavanja. Trenutno nas ima 12, a više od polovice je doktora znanosti iz različitih domena. Veliki dio nas su praktičari koji su bili u izvještajnom sustavu tako da imamo i praktična znanja i teoretsku nadogradnju u tom pravcu”, kaže Akrap koji dodaje da u Hrvatskoj još s nikim ne surađuju.

“U inozemstvu surađujemo s različitim institucijama, uglavnom sveučilištima s kojima razmjenjujemo mišljenja i iskustva. Usko surađujemo s pojedincima i institucijama u različitim zemljama, od Izraela do Španjolske i Velike Britanije upravo na procesima razmjene mišljenja i iskustava”, rekao je.

Akrap naglašava kako hibridni rat podrazumijeva aktivnosti u sve tri domene; fizičkoj, informacijskoj i kognitivnoj.

“S druge strane, sve što se događa u medijskom prostoru nije takvo da se može okarakterizirati kao informacijsko i medijsko ratovanje. Možete se suprotstavljati onima koji pokušavaju utjecati na vaše procese donošenja odluka jedino ako ste svjesni da postoje takve aktivnosti”, pojašnjava Akrap.

“Sloboda medija i sloboda medijskog izražavanja, uz uvažavanje etičkih normi, uz ono što mi zovemo potrebom definiranja vjerodostojnosti izvora, točnosti i potpunosti informacije, je jedan od temelja na kojima se treba razvijati svako slobodno društvo”, zaključio je dr. Gordan Akrap za HRT.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!