Na današnji dan 5. prosinca 1918. naoružani jugoslavenski vojnici na glavnom gradskom trgu Jelačić placu u Zagrebu sa krovova zgrada mitraljezima su nemilosrdno pobili, prema službenim verzijama, 17 Hrvata i ranili stotine drugih.

Broj ubijenih bio je navodno još veći. Naredbodavac pokolja bio je šef policije dr. Grgo Anđelinović iz poznate projugoslavenske obitelji.
Navodno, njegov rođeni brat je Danko Anđelinović, djed po majci BIVŠE ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić  koji je za vrijeme rata bio i član četničkog štaba vojvode Birčanina.

U svezi tog događaja Anđelinović se kasnije hvalio: „Po svojoj dužnosti smatrao sam da trebam prvi početi i tim krvavim rukama se ponosim!“.

Radi tog krvoprolića zavladalo je u Zagrebu ogorčenje o kojemu se nitko nije smio javno govoriti, kako ne bi bio uhićen. Novine su morale šutjeti, da ih ne stigne sudbina pravaškog dnevnika Hrvatska, kojem je zabranjeno izlaženje. Nakon pokolja na gradskim se ulicama pojavila brojna vojska novog režima, čitavi odredi pješaštva i konjaništva. Uskoro su bile uvedene izvanredne mjere; bilo je ograničeno radno vrijeme javnih lokala, zabranjeno je okupljanje i javno oglašavanje.

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!