Lijevi i desni sada ‘ratuju’ virtualno – na Facebooku

U  vrijeme dok pojedini političari iznose tvrdnje o hibridnom ratu, u hrvatskom virtualnom prostoru Facebooka traje pravi mali virtualni rat. Nakon što su zbog statusa vezanih uz pokojnog generala Slobodana Praljka na dulje ili kraće vrijeme blokirani profili dr. Željke Markić, Velimira Bujanca, Večernjakova suradnika prof. Ive Lučića, patera Ike Mandurića, don Damira Stojića i na tisuće drugih, “desnica” je krenula u protuudar.

U tom protuudaru blokiran je cijeli niz “antifašističkih”, odnosno  Facebook-stranica. I zadnja kolumna Viktora Ivančića morala je biti uklonjena s Facebook-stranice „Novosti“ zbog brojnih prijava. A izgleda da su obje Facebook ofenzive koordinirane. Naime, sadržaj vezan uz Slobodana Praljka i dalje se blokira pa se čini kako je riječ o tome da je, zbog velikog broja prijavljivanja sličnog sadržaja, to već postao automatizam.

Blokirane su neke stranice zbog objava o generalu Praljku objavljenih prije same presude, a u nedjelju je “stradala” i Facebook-stranica samostana i svetišta Gospe Sinjske koji su u srijedu, 29. studenoga, objavili vijest o smrti generala Praljka uz tekst “Preminuo je general Slobodan Praljak. Počivao u miru Božjem“ i njegovu fotografiju u civilnoj odjeći. Nakon što su tu objavu administratori uklonili, stranica je opet postala vidljiva svim korisnicima.

Nakon što su blokirane brojne desne stranice “desnica” je tijekom vikenda pokrenula akciju prijavljivanja lijevog sadržaja, a na meti su bile stranice antifašističkih portala i udruga. Da je riječ o organiziranom poslu, pokazuje preslik poruka u kojima se navodi “Večeras od 20:00 ide tajni masovni napad na stranicu Antifa Zagreb, masovno prijavljivanje. Javite kome god možete, ali neka ostane u tajnosti sve do 20:00, a onda masovne prijave na tu stranicu. Osim same stranice, treba prijaviti i svaku objavu i sliku koju su stavili, tako će uspjeh biti siguran kao i sa stranicom “Antifa Šibenik”. Kao inicijator se navodi splitska udruga Urbana desnica. Taj “napad” urodio je plodom i srušeni su, nakon Antife Šibenik i Antifa Zagreb i Antifašistički vjesnik, hrvatske antifašističke stranice s najvećim brojem pratitelja. “Protiv cenzure Fejsa” Uzajamne prijave i automatika i dalje ruši profile i stranice, a virtualni rat traje i u Bosni i Hercegovini. Ondje je također ugašeno na tisuće profila zbog objava vezanih uz generala Praljka. U znak protesta zbog takve prakse gašenja poznatiji internetski portal poskok.info ugasio je svoje web stranice na 20 sati. U povodu masovnog gašenja Facebook-profila oglasila se i udruga “U ime obitelji“ koja od primjera Andreja Plenkovića te ministara Dražena Bošnjakovića i Davora Božićevića traže da “u najkraćem roku osiguraju prekid cenzure koju u Republici Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook”.

Izvor: Večernji

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!