Dom hrvatskih veterana je smještajno-rehabilitacijska ustanova koju je osnovalo Ministarstvo hrvatskih branitelja s namjerom poboljšanja i jačanja pružanja sveobuhvatne skrbi za:

  • HRVI iz Domovinskog rata,
  • članove obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,
  • članove obitelji nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,
  • hrvatske branitelje iz Domovinskog rata,
  • članove obitelji umrlog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,
  • članove obitelji hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata,
  • osobe stradale u obavljanju vojnih i redarstvenih dužnosti u stranoj zemlji u okviru mirovnih snaga i misija,
  • stradale pirotehničare,
  • članove obitelji stradalih pirotehničara.

Opći cilj Doma hrvatskih veterana odnosi se na očuvanje stečevina i ublažavanje negativnih posljedica Domovinskog rata. Poseban cilj odnosi se na jačanje sustava skrbi i podizanje kvalitete života braniteljske i stradalničke populacije kroz djelatnosti Doma hrvatskih veterana.

Ustanova korisniku pruža  korištenje usluge smještaja ili boravka.

Program smještaja podrazumijeva korištenje usluga za vrijeme osiguranog smještaja u Ustanovi 24 sata dnevno u trajanju do 20 dana.

Program boravka podrazumijeva korištenje usluga Ustanove za vrijeme cjelodnevnog ili poludnevnog boravka. Poludnevni boravak može trajati do 6 sati dnevno. Cjelodnevni  boravak može trajati od 6 do 10 sati dnevno. Programom boravka nije obuhvaćeno noćenje u Ustanovi i namijenjen je korisnicima koji žive u blizini Doma i koriste parcijalne usluge Doma.

Objekt Doma hrvatskih veterana nalazi se u Lipiku u Ulici Marije Terezije 5. Proteže se na površini od 2900 m2 moderno uređenog prostora u razini hotela s 4 zvjezdice. Posjeduje kapacitete za prijem 50 korisnika, kao i restoran s kuhinjom, dnevni boravak, prostorije za provođenje individualnih terapija s psihologom, socijalnim radnikom, radnim terapeutom, prostoriju trim kabineta kao i prostoriju za fizioterapeuta.

Postupak rehabilitacije provode stručnjaci iz biomedicinskog i društveno humanističkog područja, multidisciplinarnim djelovanjem. Multidisciplinarnost je znanstveni pristup u kojem se različite discipline bave istom temom iz svojih specifičnih perspektiva. Stručni kadrovi koji sudjeluju u timu za provedbu stručnih programa su: psiholozi, socijalni radnici, kineziolozi, radni terapeuti, fizioterapeuti i medicinske sestre/tehničari. U Domu hrvatskih veterana provode se psihosocijalni programi, kineziološki programi, radno terapijski programi, edukativno informacijski programi i duhovno kreativni programi.

Cilj provođenja psihosocijalne pomoći i savjetovanja je podizanje socijalne razine funkcioniranja korisnika, usvajanjem novih znanja, vještina i navika, poticanje interakcije s drugim ljudima, rješavanje konfliktnih situacija, jačanje samopouzdanja i samopoštovanja, povećanja stupnja samostalnosti korisnika i kvalitete života te podrška u osnaživanju vlastitih potencijala, a u svrhu što bolje rehabilitacije.

U Domu hrvatskih veterana provodi se radna terapija u područjima: aktivnosti samozbrinjavanja, produktivnosti i slobodnog vremena.

Značajnu ulogu u ostvarenju ciljeva boravka u Domu hrvatskih veterana ima edukacija. Edukacijom se usvajaju nova znanja, poboljšavaju određene vještine i utječe na stvaranje pozitivnih navika. Edukacijom se utječe na duže zadržavanje postignutih pozitivnih efekata jer se stručno objasne mehanizmi nastajanja određenih problema i mogućnost njegova rješavanja. U sklopu edukacije u Domu hrvatskih veterana provode se tečajevi, seminari i radionice.

Mnogi svjetski stručnjaci u svojim istraživanjima navode tjelesnu aktivnost kao važan faktor u postizanju optimalnog stanja zdravlja koja djeluje i na smanjenje rizika pojave različitih bolesti. Upravo ove činjenice govore o važnosti osmišljavanja i provedbe kinezioloških programa u Domu hrvatskih veterana. Kineziološki program koji se provodi u Domu je sklop sportske rekreacije, kineziterapije i sporta osoba s invaliditetom.

Potencijalni korisnik treba popuniti Zamolbu za korištenje usluga koja se nalazi na internet stranicama www.dhv.hr i uz istu priložiti potvrdu o zdravstvenom stanju izdane od liječnika obiteljske medicine, te istu poslati na adresu Park Stara Trešnjevka 4, 10 000 Zagreb. Zamolbu je moguće popuniti i on-line na www.dhv.hr pod naslovom Postupak ishođenja smještaja. O korištenju programa smještaja prijedlog ravnatelju daje Povjerenstvo Ministarstva hrvatskih branitelja.

O odluci ravnatelja potencijalni korisnik biti će obaviješten telefonskim putem. Sam smještaj i korištenje usluga ostvaruju se ovisno o mogućnostima i slobodnim kapacitetima Doma hrvatskih veterana.

U Domu, nema riječi mora se, ali među korisnicima postoji riječ idemo zajedno, idemo u teretanu, idemo u šetnju…podrška jedni drugima. Od nekih korisnika dobili smo informaciju da jednostavno kako su ovdje zaborave na svoje medikamente, te su smanjili uporabu istih. Program, nekad je dan sadržajan, a nekad ga možete sami nadopuniti. Osoblje će uvijek stajati na raspolaganju, radi se o mladom kadru, ali ne bih se reklo da im fali iskustva. Fizikalna terapija, teretana – kineziologija, kreativne radionice, zajednička terapija, ali po rasporedu provodi se i individualna terapija, sve ovisno o interesu korisnika. Toplice Lipik, daju uslugu odnosno korištenje bazena, a osnovna škola dvoranu. Tako da se cijeli dan može rasporediti, a da ne bude naporno.

Upoznali smo i osoblje, mlado, ali spremno za izazov, spremno za rad s braniteljima i članovima njihovih obitelji, ovo nije medicinska ustanova, već prijateljsko druženje uz samo pripomoć terapeuta.

Pa ono što neke i najviše interesira je prehrana. Uglavnom proizvodi braniteljskih OPG-ova, nema pomfrita, nema nekih jela koja su uobičajena za slične ustanove, ali hrana točno kalorična od obroka do obroka, a i onaj višak potrošite u teretani ili nekoj drugoj aktivnosti. Smještaj opet na visini. Kad bi tražili grešku, normalno da bi ju pronašli, ali to je toliko zanemarivo da se uopće ne želimo truditi pisati o tim sitnicama. Nekima se ne sviđa ovakav način rada, samo oni znaju zašto, Lipik je miran i tih gradić, a opet može zadovoljiti sve potrebe baš da kažemo jednog turiste koji želi upoznati novi grad, ali i u Domu poboljšati svoje zdravstveno stanje.

Možete prespavati cijeli dan, nitko vas neće na ništa tjerati, ali znajte da ste izgubili jedan vrijedan i sadržajan dan. Koliko smo čuli od ravnatelja Doma, generala Josipa Lucića, kroz godinu, godinu i pol, treba osvanuti još pet ovakvih veteranskih centara, jer ovo je pilot projekt koji daje dobre rezultate, a to je vidljivo po anketama korisnika. Tko ima potrebe za nekim oporavkom, mirom i tišinom, prirodnom ljepotom ovog kraja, neće požaliti ako dođe u Dom hrvatskih veterana Lipik. Najbolji prikaz su fotke koje smo snimili:

 

 

 

 

 

 

 

Za kraj, zahvala svima djelatnicima Doma hrvatskih veterana, na čelu s generalom Josipom Lucićem kao ravnateljem, njegovim pomoćnikom Zvonimirom Kalčiku, voditelju Doma, Marinu, kineziolozima, fizioterapeutkinjama, socijalnoj radnici, psihologu, psihijatru, medicinskom i administrativnom osoblju. Proveli smo predivan dan i u gradu Lipiku, sve u svemu kada se stavi u jednu cjelinu, baš oni naj, naj, naj ….izbirljivi bi našli nešto što ne valja, kao što smo rekli ima nedostataka, ali su zanemarljivi spram pozitive koja djeluje u Domu hrvatskih veterana u Lipiku, stoga im želimo još više uspjeha u radu.

 

Za PDN: Dražen Šemovčan Šeki

Autor: PDN

PRATITE NAS PUTEM APLIKACIJE ZA ANDROID!

Stavovi iznešeni u komentarima ne odražavaju stavove redakcije Portala, već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Prati nas i ne propusti ekskluzive!